Olaylar ve Tanıklıklarla Atatürk” den Olaylar ve Tanıklıklarla Atatürk” den
Konak'ın Duatepe Mahallesi'nde 4 dönemdir muhtarlık yapan Muharrem Koç'un önderliğinde başlayan yoksullara yemek dağıtımı 16'ıncı yılında da başarıyla devam ediyor. Bir piknik tüpü, bir teneke yağ ve sınırlı miktarlarda malzemelerle 100 kişiye hazırlanan iftar yemekleriyle hizmet vermeye başlayan aşevinde, Duatepeli vatandaşların dayanışması sonucu son yıllarda günlük bin 200 kişiye iftar yemeği veriliyor.

2000 yılından bu yana Eşrefpaşa 602 Sokak'ta küçük bir barakada hazırlanmaya başlayan iftar yemekleri, fakirin umudu oluyor. Bugüne kadar, yapılan yardımlarla alınan erzaklar, aşevinde hazırlanıp iftara yetiştiriliyor. İftara 2 saat kala ellerinde kaplarla gelen vatandaşlar, her gün kendileri için hazırlanan 4 çeşit sıcak iftar yemeklerini sofralarına taşıyor. İlk yıllarda piknik tüpü ve sınırlı malzemeyle çalışmaya başlayan aşevinde, bu Ramazan'da da günde bin 200 kişiye iftar yemeği hazırlanıyor.

AŞEVİ FABRİKA GİBİ

Aşevinin ihtiyacı olan malzemeleri önceden tespit eden muhtar Muharrem Koç, geçen yıllardan tanıdığı farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletme sahibi hayırseverlere, yemeklerde kullanılacak malzemelerin listelerini ulaştırıyor. Gelen erzaklar aşevinin kilerine konuluyor. Sabah aşçı Yalçın Birtan ve mahalleden gönüllü 8 kadın, hemen işe koyuldu. Günün menüsüne göre yapılacak yemekler için gün boyu hummalı bir çalışmanın yapıldığı aşevinde, iftara 2 saat kala bütün yemekler hazırlanıyor. Muhtar Muharrem Koç'un getirdiği ekmeklerle sıraya giren vatandaşlar, ellerinde var olan numaralı kartlara göre çağrılıyor. Dev kazanlarda hazırlanan yemekler, kişilerin ellerindeki kartlarda yazılı kişi sayısına göre kaplara konuluyor.

Aşevinin bulunduğu harabeyi, Konak Belediyesi eski başkanlarından Muzaffer Tunçağ'ın desteğiyle modern ve hijyen bir mutfağa çevirdiklerini belirten Muhtar Muharrem Koç, "Bu ev zaten harabe bir durumdaydı, sahiplerini bulduk amacımızı anlattık ve mal sahiplerinin rızası ile burayı bugünkü haline getirdik. Şimdi her ramazan ayında başta bizim mahalle olmak üzere çevremizdeki 18 mahallede yaşayan ihtiyaç sahiplerinden oluşan binin üzerindeki kişinin yiyecek ihtiyacını sağlıyoruz. Aşevimizde Ramazan süresince her gün en az 4 çeşit yemek hazırlanıyor. Önceden belirlenen geliri düşük vatandaşlarımız iftar saatinden önce yemeklerini aşevimizden alıp aileleri ile birlikte iftarını açıyorlar. Bu hizmeti zor koşullarda olsa da yapmaktan son derece mutluyum, keşke günümüzde insanlar buna muhtaç olmasa da bunları yapmak zorunda kalmasak." dedi.

AŞEVİ ÇALIŞANLARINA HEDİYE

Ramazan ayı boyunca her gün bin 200 kişiye yemek hazırlayan şef aşçı Yalçın Birtan ve 8 mahalleli gönüllü kadına ise bayram öncesi Arife Günü'nde yine muhtarın hayırseverlerden temin ettiği hediye paketleri veriliyor. Bu göstermelik hediyelerin verilişi de yine mahalle sakinlerinin bir araya geldiği bir törenle yapılıyor. Bir ay boyunca işlerini güçlerini bırakarak burada gönüllü hizmet veren mahalleli kadın ve kızlar, sonunda yaptıkları işin manevi katkısının kendilerine çok büyük bir kazanç olduğu görüşünde. Bu nedenledir ki bir önceki yılda aş evinde yemek yapan kadınların hepsi bir sonraki Ramazan'da da çok özel bir engelleri yoksa bir sonraki yılda da aynı işi yapıyor.

Son dönemde aşevindeki yemekten ve giyecek yardımlarından bölgedeki mahallelere yerleşen Suriyeli mültecilerin de faydalandığını belirten Muhtar Muharrem Koç, "Şu an elimizdeki imkanlar ölçüsünde bize ulaşan herkese ayrım yapmadan yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Yalçın Abi ve ekibi canla başla sabahtan akşama yemek işiyle uğraşırken ben de gün içinde ortaya çıkan eksiklikleri gidermek için koşturuyorum. Artık hem hayırseverler, hem belediyemiz hem de mahalle sakinlerimiz arasında sıkı bir güven ve dayanışma bağı oluştu. Benim 15 yıldan beri hayata geçirmek istediğim sistem buydu. Bugün bu sistemi oturttuk, bundan sonra ben olsam da olmasam da bu sistem işler. Burada en önemli unsun güven. Güveni kaybetmediğiniz sürece bu hizmet her geçen yıl daha da artarak devam eder." şeklinde konuştu.

YÖNETİCİLERİN ZİYARETİ

2000 Yılında başlattığı bu uygulamanın zaman içinde kentin birçok idarecisi tarafından fark edildiğine dikkat çeken muhtar Muharrem Koç, "Bu aşevimizin faaliyete girmesinden sonra bizler Ege Üniversitesi'ne gelen 'Öğrenci Değişim Programı' çerçevesinde 80 kişilik yabancı öğrenci grubuna Türk örf ve adetlerini tanıtmak amacı ile burada yemek verdik. Ayrı Konak Belediye Başkanlarımızdan Muzaffer Tunçağ ve Hakan Tartan'ın yanı sıra Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da değişik tarihlerde buraya gelerek insanlarla sohbet edip beraber iftar açtılar. Görevdeki Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Duatepe Aşevi'ni ziyaret edenler arasında. Bu ziyaretlerle bu yöneticilerimiz buradaki uygulamayı görünce bize destek anlamında da her zaman yanımızda oldular." diye konuştu.

Yemek alan vatandaşlar ise muhtarlarının yaptığı işten duydukları memnuniyeti dile getirdi.Cihan

Editör: TE Bilisim