TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
İsviçre Sağlık Bakanlığı'nın son araştırması aile içi şiddetin en önemli nedeninin alkol tüketimi olduğunu ortaya koydu.
Bakanlık, ülkede şiddete maruz kalan her iki kadından birinin şiddet gördüğü esnada eşlerin alkollü olduğunu tespit etti. Alkole bağlı aile içi her 10 şiddet olayından 9'unda sorumlunun erkekler olduğu belirtildi.

İSVİÇRE'DE BU HAFTA ALKOL KONUŞULUYOR

Gerek Federal İstatistik Dairesinin gerekse de Sağlık Bakanlığının son yıllarda yayınladığı raporlar sonucunda alkol tüketiminin neden olduğu sağlık ve sosyal problemleri karşısında artık devlet kurumları da bir dizi tedbirler almak zorunda kalıyorlar. Konunun öneminin ve doğurduğu zararlı sonuçlarının halk tarafında daha iyi algılanması için Sağlık Bakanlığı ve Federal Konsey 18-26 Mayıs tarihlerini ‘Alkolü Konuşalım’ haftası ilan etti.

Resmi verilere göre ülkede alkol kullanan her 5 kişiden birinin aşırı alkol tükettiği; kendi sağlığını tehlikeye attığı gibi başkalarına da zarar verdiği vurgulanıyor. Yapılacak tartışmalarda, kişisel özgürlüklerin sınırının nerede bittiği ve halkın makul olarak gördüğü limitlerin neler olduğu gibi sorulara cevapların aranacağı belirtiliyor. Birçok farklı alanlarda düzenlenen etkinlikler arasında başta trafikte olmak üzere aile gibi sosyal alanlarda alkolün oluşturduğu zararlara her yaş grubundaki insanların dikkatini çekmek amaçlanıyor.

HER YIL 27 BİN KİŞİ HASTANELİK OLUYOR, 2 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

İsviçre Bağımlılık Vakfı (Sucht Schweiz), 2010 yılında alkol komasından veya zehirlenmesinden dolayı 27 bin kişinin hastanede tedavi gördüğünü, her yıl ortalama 2 bin kişinin de alkole bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybettiğini açıkladı.

MECLİS ALKOLE ULAŞIMI ZORLAŞTIRIYOR

Gençlerin her geçen gün artan alkol sorununa Mart ayında Senatörlerden ciddi sınırlamalar gelmişti. Karara bağlanan yeni düzenlemelerle bir dizi tedbir alındı. Alkollü içeceklere zammı yapılırken satışlara da belirli kısıtlamalar getiriliyor. Özellikle sol partilerin desteklediği yeni teklifte mağazaların akşam saat 22 ile sabah 6 arasında alkol satmasına yasak getiriyor. Alkollü içecekler için taban fiyat uygulanması da gündemde

Senatörler Meclisi'nde hararetli tartışmalara neden olan alkol tüketimi konusunda söz alan Fribourg Senatörü ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Christian Levrat meclis üyelerine dört farklı çekici renkleri olan alkollü içecekleri gösterdi. Her birinin yüzde 80 oranında alkol içerdiğini belirten Levrat, içeceklerin fiyatlarının sadece 2 Frank olduğunu söyledi. Yüksek promilli içkilerin ucuz ve günün her saati satın alınabilecek kolaylığa sahip olduğunu dile getiren senatörler bu konuda sınırlamaların olması gerektiğini aksi takdirde gençlerin alkol bağımlılığını azalmayacağını savundular. Cenevre Kantonu Senatörü Liliane Maury Pasquier ise İsviçre’de her gün altı gencin alkol komasından veya aşırı alkolden acil servislerde tedavi edildiğini bildirdi. Yapılan oylamada alkollü içeceklerin fiyatlarının yükselmesi kabul edilirken mağazaların satışlarına da sınırlama getirildi.

AVRUPA’DA ALKOL TÜKETİM RAKAMLARI

İsviçre’de 20. yüzyılın başında kişi başına alkol kullanımı 17 litre iken bu rakam yıllar içerisinde 10 litrenin altına düşmüş durumda. Federal istatistiklere göre 2011 yılında kişi başına tüketim 8,5 litre. Avrupa geneline baktığımızda ise İsviçre orta sıralarda yer alıyor. Avrupalılar içinde en çok alkol tüketenler Çekler. Dünya Sağlık Organizasyonunun 2003 ile 2005 yılları arasında yaptığı araştırmada Çekler ortalama yılda kişi başı 16,5 litre alkol tüketimi ile birinci sırada yer alıyor. Onları votkanın başkenti Rusya ile Portekiz, Fransa ve İngiltere izliyor. Ruslar yılda ortalama 15,7 litre, Portekizler 14,6 litre ve Fransızlar 13,7 litre alkollü içecek kullanıyorlar. İstatistiğin yapıldığı yıllarda İsviçre 10,9 litre ile sekizinci sırada yer aldı.

Editör: TE Bilisim