TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum 10 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Kraliçe Beatrix’in katıldığı bir törenle kapılarını yeniden açtı.

Kraliçe tarafından Hollanda sanatının 'Altın Çağı'na ithaf edilen müze, açılış gününe özel, gece yarısına kadar ziyaretçilerini ücretsiz ağırladı.

RİJKSMUSEUM MALİYETİ 380 MİLYO EUROYA MAL OLDU

Rijksmuseum, 1885 yılında inşa edilmişti. Amsterdam’ın en büyük müzelerinden Rjksmuseum, on yıllık restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açıldı. 19. yüzyıl mimarisine ait binanın 21. yüzyıl müzesi görünüme kavuşması için sürdürülen çalışmalar süresince yaklaşık 380 milyon euro harcandı. 8000'i aşkın sanat eserinden oluşan koleksiyonda Hollandalı ressam Rembrandt’ın ünlü tablosu "Gece Nöbeti" için özel bir salon ayrıldı.

İLK GÜNDE 30 BİN ZİYARETÇİ

Rembrandt’ın en ünlü çalışmalarının yanı sıra Johannes Vermeer ve Jan Steen’in de aralarında bulunduğu ustaların eserlerine yer ayıran müzede "Masterpiece" adlı koleksiyon, Hollanda sanatının tarihine bir yolculuk niteliğinde. Orta Çağ sanatından Rönesans’a, sanat tarihine bir bakış sunan Rjksmuseum'un ilk açılış gününde 30 bin kişi ziyaret etti.

Beatrix yenilenmiş Rijksmuseum özel bir tur resmi açılışı ile 30 Nisan'da tahta veda etmesi nedeni ile ayrı anlam kazanmış oldu. Rijksmuesum'da 80 odada 8 bini aşkın sanat eserleri arasında 14. yüzyıl Japonya' ya ait ahşap tapınak muhafızları da yer alıyor.

MÜZENİN TARİHÇESİ

Rijksmuseum Amsterdam ya da Rijksmuseum (Devlet Müzesi), Amsterdam'daki Museumplein'da yer alan bir Hollanda ulusal müzesi. Müzede sanat, zanaat ve tarih alanındaki parçalar sergileniyor. Müze, Hollanda Altın Çağı'na ait geniş bir tablo koleksiyonuna ve oldukça büyük bir Asya sanatı koleksiyonuna sahiptir. Müzede Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer, Jan Steen ile Rembrandt'a ve atölyesinde çalışan öğrencilerine ait tablolar bulunur. Müze ayrıca Hollanda'nın en büyük sanat tarihi kütüphanesini de barındırır. Müze 1800 yılında Lahey'de, stadhouder adı verilen Hollandalı şehir yöneticilerine ait koleksiyonların sergilenmesi amacıyla kuruldu. Müze fikri, Fransa'daki benzer müzelerden alınmış. O dönemde müze Nationale Kunst-Gallerij (Ulusal Sanat Galerisi) adıyla anılıyordu. Müze 1808'de, Napoleon Bonaparte'ın Hollanda kralı olan kardeşi Louis Bonaparte'ın emriyle Amsterdam'a taşındı. Rembrandt'a ait 'Gece Devriyesi' de dahil olmak üzere, Amsterdam şehrinin sahip olduğu tablolar da böylece koleksiyona dahil edildi. 1863'te yeni müze binası için bir tasarım yarışması açıldı, ancak yarışmaya gönderilen hiçbiri yeterince kaliteli bulunmadı. Yarışmaya Pierre Cuypers de katılmış ve gönderdiği tasarım ikinci seçilmişti. 1876'da açılan ikinci yarışmayı ise Cuypers kazandı. Bu mimari tasarım, gotik mimari ve rönesans öğelerinin bir karışımı. Binanın inşasına 1 Ekim 1876'da başlandı. Binanın içinde ve dışında, Hollanda sanat tarihine atıfta bulunan zengin süslemeler yerleştirildi.

Editör: TE Bilisim