TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Çin'de savurganlık ve israfla mücadele kampanyası başlatılırken, özellikle devlet şirketlerinin verdiği yemeklerin sayısının azaltılması kararlaştırıldı.

Çin hükümeti, ülke genelinde resepsiyonlarla ilgili devlet harcamalarını kısıp, kamudaki gıda israfını da kısma adına bir kampanya başlattı. Ülkedeki restoranlar da tasarruf tedbirleri alarak bu kampanyaya katıldı.

Çin’de konukseverlik bir gelenek ve genelde restoranlarda yada otellerdeki davetlerde yine gelenek üzere en çok çeşit ve en iyi yemekler sipariş veriliyor. Burada davetlilerin yemekleri bitirip bitiremeyeceğine bakılmaksızın masalar abartılı şekilde donatılıyor. Ancak masadaki yemeklerin çoğu da israf olarak çöpe gidiyor.

Çinliler yemek yemeyi seviyor ve Çin’de iletişim için yemek yeme en iyi yol olarak benimseniyor. Ancak şimdilerde bu alışkanlıkların değişmesi gerektiği konusunda görüşler hakim. Davetlerde yenip bitirilebilecek kadar sipariş verilmesi gerektiği dile getiriliyor.

TABAKLARINIZI BİTİRİN

Devlet medyasında da israfla ve savurganlıkla mücadele kapsamında yayınlar yapılıyor. "Tabaklarını bitirin" kampanyası kapsamında da restoranlarda "tabaklarınızı bitirin" yazıları yazılıyor. Ayrıca devlet şirketleri yada yetkililer tarafından otellerde verilen davetler de denetleniyor. Kampanya kapsamında bazı devlet şirketlerinin çalışanları için verdiği yılbaşı partileri, hediye çekilişleri ve akşam yemekleri iptal edildi. Halkın Günlüğü gazetesi, devlete ait bir menkul kıymetler şirketi, Çin yeni yılı şenliği için her bir çalışanına yaklaşık 2000 yuan (320 dolar), toplamda ise 300 bin yuan (yaklaşık 50 bin dolar) harcadığını yazdı. Bazı devlet şirketleri de çalışanlarına yeni yıl için altın külçesi verirken, ziyafetlerde ise Çin’in en pahalı içkisi ikram ediyor.

LOKANTALARDAKİ ARTIKLAR 200 MİLYON İNSANI DOYURACAK MİKTARDA

Devlet medyasına göre, ülke genelinde restoranlardaki yemek artıkları hacminin, yılda 200 milyon insanı besleyecek kadar olduğu tahmin ediliyor.

Başlatılan savurganlık ve israfla mücadele kampanyası, Çin’in yeni lideri olacak Xi Jinping’in, 5 Martta başlayacak 12. Çin Halk Meclisi (ÇHM) toplantıları için "çalışkan ve tutumlu ol’’ geleneği ve "tutumluluktan onur, savurganlıktan ise utanç duy" fikrini teşvik amacıyla yaptığı yazılı açıklamasının ardından geldi. Xi, ülkede çok sayıda fakir varken, yapılan israftan üzüntü duyduğunu açıkladı.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇİÇEK YASAK OLDU

5 Mart’taki toplantıda Xi Jinping cumhurbaşkanlığı görevini Hu Jintao’dan devralacak. Toplantılar için de yeni kurallar getirildi. ÇHM toplantıları sırasında trafik denetimlerinin yoğunluğu ve süresi düzgün ve sınırlı olması, heyet geçişlerindeki yol kapatmanın da minimumda tutulması kararı alındı. Alınan yeni tasarruf tedbirleri çerçevesinde eskiden olduğu gibi ÇHM üyelerinin otel odaları ve havaalanı ya da tren istasyonlarındaki karşılanması törenlerinde hiçbir şekilde çiçek olmayacak. Milletvekilleri için abartılı galalar, hediyeler ve performanslar düzenlenmeyecek ve tüm milletvekilleri pahalı olmayan ve alkolsüz açık büfelerde yemeklerini yiyecek. ÇHM toplantıları sırasında vekillerin önemli meselelere odaklanmaları ve boş konuşmalardan kaçınmaları ve medyanın da meclis alanında vekillerle ilgili daha çok haber yapmaları teşvik edilecek. Toplantılardaki çalışanlar da sıkı şekilde kontrol edilecek. Çin medyasına göre, alınan bu önlemler, savurganlıkla mücadele ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) çalışma sistemini ilerletmek için yapıldı.

Yine Çin medyasının haberlerine göre, ülkede görevini kötüye kullanarak yapılan istismarlar ve yolsuzlukların ana kaynağının resmi yetkililerin sorumsuzca verdikleri resepsiyonlar, geziler ve hükümet araçlarına yapılan harcamalar olduğu belirtildi.

Çin resmi medyası, ÇKP ve hükümetin güvenilirliğini ve kamu güvenini zayıflatan cömert resmi akşam yemekleri, gösterişli otomobil ve görkemli hükümet binaların için kamu fonundan yapılan harcamaların, kamu altyapı ve insanların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için kullanılabileceğini de belirtti. Yetkililerin, makyajla kamufle ederek usulsüz ve savurganlıkla yaptıkları harcamaların kontrol altına alınması için de tedbirler alınacağı yine Xi Jinping tarafından açıklanmıştı.

Yolsuzluk ve rüşvetin ÇKP’yi ve devleti yıkacak seviyeye geldiği Çin’de, 2010 yılında yetkililer tarafından yapılan değişik şekillerdeki aşırı harcamalarla mücadelede 5,7 milyar yuan (908 milyon Amerikan Doları) tasarruf sağlandı. 2011’den itibaren bazı merkezi hükümet departmanları, yerel hükümetler ve kamu enstitüleri, yaptıkları harcamaları kendi resmi internet sitelerinde yayınlamaya başladılar.

HÜKÜMET YETKİLİLERİNE ÇİN YENİ YIL BAYRAMINDA DA YASAK VAR

Çin yeni yılı bayramı süresince hükümet yetkililerinin kamu fonlarını kullanarak sigara, içki ve hediyeler satın almaları, savurgan ziyafetleri, seyahat, eğlence, kumar ya da spor aktivitelerine yasak getirildi. Bunları ihlal edenlerin de cezalandırılacağı ifade edildi. Yetkililerin yaptığı toplantı süreleri ve katılımcıların sayı da azaltılmış durumda.
Çin’de yetkililerin karıştığı yolsuzluk ve yaptıkları savurganlık, halkta büyük tepki çekiyor. Örnek olması gerek kişilerin yaptıkları karşısında halkın ÇKP’ye ve devlete olan güveni yara almıştı. Xi Jinping liderliğindeki yeni yönetimin yolsuzluk ve savurganlıkla mücadelede ne kadar başarılı olacağı ise merak ediliyor.

Editör: TE Bilisim