KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA YASASI NEDİR? NEYE HİZMET EDER?


Öncelikle belirtelim adı ile işlevi arasında ciddi tereddüt bağları var.

Hükümet, bir kanun çıkararak fişlemeleri yasal statüye kavuşturdu. Nasıl mı yaptı. Kişisel verileri koruma kanunu ile…

Kanuna öyle maddeler koydular ki, artık MİT, Emniyet , Jandarma ve MASAK fişlemeleri istisna edildi. Yani izin verildi.

Yasaya göre kişisel veriler, milli savunma, milli güvenlik kamu güvenliği, kamu düzeni veya ekonomik güvenliği sağlamak için yetkili kurum ve kuruluşlarca ‘önleyici, koruyucu ve istihbari faaliyetler’ kapsamında işlenebilecek.

Mezhepten etnik kökene

Yasaya göre kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileriyle biyometrik verileri ‘özel nitelikli kişisel veri’ sayılıyor. Özel nitelikli kişisel verilerin ilgilinin açık rızası olmadan işlenmesinin yasak olduğuna ilişkin yasa maddesi, hemen ardından sağlık ve cinsel hayat dışındaki verilerin ‘kanunlarda öngörülen hallerde rıza aranmaksızın işlenebileceği’ hükmüyle geçersiz kılınıyor.

TRT Belgesel  den skandal TRT Belgesel den skandal

Cinsel hayat bile gözaltında

Yasa, sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verilerin kullanımı konusunda da istisnalarla dolu. Bu nitelikteki veriler de ‘kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması yönetimi amacıyla’ sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin rızası aranmadan işlenebilecek.

Yurtdışına aktarılabilecek

Kişisel verilerin yurtdışına aktarılamayacağına ilişkin yasa hükmü de hemen ardından sıralanan istisnalarla geçersiz kılınıyor. Yasaya göre, kişisel veriler Türkiye’nin veya ilgili kişinin menfaatinin zarar göreceği durumlarda ilgili kamu kurum ve kuruluşun görüşü alınarak yurtdışına aktarılabilecek.

Nihayet dün, TBMM Kişisel verileri izleme kuruluna üye seçti. 9 bağımsız üyeden 5 TBMM’den.

TBMM Genel Kurulu'nun, Kişisel Verileri Koruma Kurulundaki boş bulunan 5 üyelik için yapılan seçime ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

TBMM Genel Kurulu'nun 5 Ekim tarihli 3. birleşiminde yapılan seçimle belirlenen ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 21. maddesinin hükümlerine göre oluşturulan kurulun 3 üyesi AK Parti, birer üyesi ise CHP ve HDP gruplarınca aday gösterilmişti.

Söz konusu kurulun üyeleri, AK Parti Grubunun adayları Cabir Bilirgen, Cengiz Paşaoğlu ve Mehmet Niyazi Tanılır, CHP Grubunun adayı Turan Arık ile HDP Grubunun adayı Yusuf Alataş'tan oluşuyor.

LİSTEDE MHP’Lİ ÜYE YOK! HDP’Lİ ÜYE VAR!

Kurulda MHP’li ismin olmaması MHP’nin meclisteki üye sayısından kaynaklanıyor. Fakat böyle düşünüp rahatlamamak lazım. Çünkü yukarıdaki isimler TBMM’den seçilen isimler. Bir de TBMM dışında dört üye var. Bunların ikisi Cumhurbaşkanı, ikisi de Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. 15 Temmuz’dan bu yana iktidara destek veren MHP’liler bu kurulda maalesef akıllara gelmiyor!

(Haberalp Özel)

 

Editör: TE Bilisim