Geleneksel gazete5 anketleri sürüyor. OCAK-ŞUBAT 2013 dönemi SEÇMEN TERCİH ANKETİ bugün seçim olsa kime oy verirdiniz? şeklindeki soruyla başlamıştı. 24 Ocak ve 25 Şubat tarihleri süresince düzenlenen ankete 28 bin 70 kişi katıldı.

Anketimize katılanların tercihine göre, Ak Parti oyları düşerken MHP oylarında her şeye rağmen ciddi artış görülüyor. CHP oyları azalmış gibi gözükse de CHP’nin çok fazla oy kaybetmediği anlaşılıyor. Buna karşılık BDP’de kamuoyu desteğini kaybediyor.

Haziran-2011 tarihinde yapılan seçimlerin üzerinden yaklaşık 2 yıllık bir sürenin geçmiş olmasına rağmen, yapılan anketlerde özellikle iktidar partisinin seçimde aldığı oyu koruyamadığı ortaya çıkıyor.

Özellikle PKK militanlarına ‘gerilla’ muamelesi yapmak başta olmak üzere hemen her konuşmalarında bölücü propaganda yapma gayretindeki  BDP’lilere TBMM zemininde bir şeyler yapılmamasının iktidar partisi olan Ak Parti oylarındaki düşmenin en önemli sebebi olarak değerlendiriliyor. Ayrıca ankette kullanılan oylar incelendiğinde, PKK eylemlerini bir türlü yüksek sesle eleştiremeyen BDP’nin batıdaki büyükşehir oylarında çok ciddi düşüşlerin olduğu görülüyor.

AK Parti hükümetinin bu olayları sonlandırmak için gösterdiği çaba, kamuoyu tarafından yeterli bulunmazken, MHP’nin parti içi sorunlarını kamuoyu önünde tartışıyor görüntüsüne rağmen, oylarını arttırması tutumu manidar karşılanıyor. AK Parti hükümetinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde etkili olan PKK terörünü kökünden kazımak üzere yaptığı planları ve uygulamaları yeterince anlatamadığı da geleneksel gazete5 seçmen anketiyle ortaya çıktı.

CHP’nin bu ankette oy kaybettiği görülüyor. Oyunu arttıramayışına ise Tunceli Milletvekilinin bazı davranış ve sözleri ile Doğulu milletvekillerinin CHP politikalarından farklı çıkışlarının sebep olabileceği düşünülüyor. Ayrıca CHP parti içi dengelerinin bir türlü oturamayışı da gösterilebilir.

MHP’nin, AK Parti ve CHP’den kaçan seçmeni alabileceği gazete5 anket sonuçlarından anlaşılıyor. Parti içi dengeleri, partiyi büyütmeye dönük hesaplarla yeniden oluşturulabilirse MHP’nin önünün çok açık olduğu söylenebilir. MHP’nin partili kaybetmek yerine, eski partilileri de bünyesine yeniden katarak büyük olma politikasını benimseyerek uygulaması halinde Türkiye’nin içine sürüklendiği bu kaos ortamından en kazançlı çıkacak, parti olacağı söylenebilir.

28 bin 70 oyun kullanıldığı gazete-5 Seçmen Tercih Anketinde partilerin oy oranları şöyle oldu:

AKP %39.62,

MHP %21.89

CHP %20.93,

İtiraf ediyorum meğerse kürtmüşüm! İtiraf ediyorum meğerse kürtmüşüm!

BDP %4.69,

DP %4.13,

SP %4.12,

BBP %1.02,

İP %1,

DSP %0.10,

DİĞERLERİ %0.43,

HİÇBİRİ %1.34,

KARARSIZ %0.74

Editör: TE Bilisim