Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor? Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor?
Batman Gercüş'teki Eşitlik Merkezi'nde görevli rehber kızlar, farklı kamu kurumlarındaki işlerini halletmeye gelen, okuma yazması olmayan ve Türkçe bilmeyen kadınlara refakatçilik hizmeti vererek yardımcı oluyor. Rehber kızlar sayesinde mağduriyet yaşamadan işlerini kolaylıkla halleden kadınlar, verilen hizmetlerden son derece memnun.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Aktif Vatandaşlık Derneği (AkvatDer) tarafından yürütülen Gercüş Eşitlik Merkezi kadınlara rehberlik ediyor.
Aktif Vatandaşlık Derneği'nin koordinatörlüğünde, İzmir'de faaliyet gösteren Eğitim ve Gençlik Çalışmaları Enstitüsü Derneği ile ortaklaşa yürütülen 'Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Hibe Programı' kapsamında uygulanan Gercüş Eşitlik Merkezi, proje kapsamında kadınlara değişik hizmetler sunuyor.

Eşitlik Merkezi Proje Koordinatörü Abdulbaki Halitoğlu, kadınların kamusal hizmetlere erişiminin sağlanması amacıyla yürüttükleri proje kapsamında bu güne kadar yaklaşık bin kadına hizmet verildiğini ifade etti. Halitoğlu, Gercüş'teki farklı kamu kurumlarında işi olan Türkçe bilmeyen kadınlara birebir refakatçilik hizmeti verildiğini, kadınların verilen hizmetlerden son derece memnun olduklarını söyledi. Halitoğlu, Gercüş ilçesinde ikamet eden, internet kullanamayan veya imkansızlıklar yüzünden internet kafelere gidemeyen işsiz vatandaşlara da İŞKUR kurslarına kayıt ve başvuru konusunda destek verildiğini belirtti.

İki ay eğitim aldıktan sonra Eşitlik Merkezi'nde rehber kız olarak görev alan 3 bayan personel ise merkez sayesinde özellikle köylerden gelen ve okuma yazması olmayan kadınlara kamu kurumlarındaki işlerinde yardımcı olduklarını belirttiler. Daha önce bu konuda sürekli mağduriyet yaşayan kadınların artık çalacakları bir kapılarının olduğuna vurgu yapan rehber kızlar, “Daha önce köylerden gelen kadınların fiziki ihtiyaçlarını giderecek bir yerleri bile yoktu. Kaldırımlarda araç bekler, büyük sıkıntı çekerlerdi. Ancak şimdi Eşitlik Merkezi var. Tüm ihtiyaçlarını gideriyorlar. Çocuklarını emziriyor, bezlerini değiştiriyorlar. Resmi kurumlarda işleri varsa onlara rehberlik edip yardımcı oluyoruz. Kadınlara yönelik son derece önemli bir hizmet sunduğumuzu düşünüyoruz.” diye konuştular.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen 'Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Hibe Programı' kapsamında uygulanan Gercüş Eşitlik Merkezi, Türkiye’nin az gelişmiş bölgelerinde bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasını hedefliyor. Kadının statüsünün iyileştirilmesini hedefleyen proje ile toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa, kadın haklarına yönelik ihlallere karşı mücadelede; kadının sosyal, siyasal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesinde genel bilinç ve duyarlılık ve kapasite geliştirilmesi amaçlanıyor.

Editör: TE Bilisim