1 Kasım 2015 seçim  sonuçlarından rahatsız olan Ülkücülerin olağanüstü kongre talebinde bulunmasıyla başlayan süreç  15 Mayıs 2016 pazar günü  Büyük Anadolu Oteli’ne MHP olağanüstü kongresi için gelen MHP üst kurul delegeleri ve partililerin önü polis tarafından Tomalar tarafından kesildi ve kongrenin yapılmasına izin verilmedi.

İşte bugün muhalif Ülkücüler tarafından bir milat olarak kabul edilmeye başlandı.

1 Kasım 2015 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında neler oldu!

1 Kasım 2015 seçim  sonuçlarından rahatsız olan Ülkücülerin olağanüstü kongre talebinde bulunmasıyla birlikte 2016 yılına sayılı günler kala Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın MHP genel başkanlığına aday olduklarını açıkladı.

Oğan, Akşener ve Aydın tarafından MHP üst kurul delegelerinden olağanüstü kongre için imza toplanmaya başlandı.

15 Ocak – MHP’li muhalifler olağanüstü kongre talepleri için topladıkları 543 imzayı Avukatları aracılığıyla (Uğur Tarhan, Mustafa Veysel Gündoğan, Tahsin Zapata, Dilşat Erdil) MHP Genel merkezine noter gözetiminde teslim etti.

Aynı gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kalp kapakçığındaki bir sorun nedeniyle hastaneye yattı.

20 Ocak – 6 gün hastanede kalan Devlet Bahçeli tedavisinin ardından taburcu oldu. Bahçeli Ankara’da Bilkent otel’de istiharette çekildi.

28 Ocak – MHP Genel sekreteri İsmet Büyükataman, olağanüstü kurultay talebini içeren imzaların incelendiğini açıkladı.

5 Şubat – İmzaların tesliminin üzerinden 21 gün geçmesine rağmen  MHP Genel merkezinden herhangi bir cevap alamayan muhalifler MHP’de olağanüstü kongre yapmak üzere çağrı heyeti belirlenmesi için mahkemeye başvurdu. Dava Ankara 12. sulh mahkemesinde görülmeye başlandı.

24 Şubat – MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu olağanüstü kongre çağrısı yaptı. Ümit Özdağ, Genel başkan yardımcılığı görevinden istifa etti.

Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü

5 Mart – Siyaset ve Liderlik Okulu’nun açılış töreninde basın açıklaması düzenleyen Devlet Bahçeli referanduma yeşil ışık yaktı.  Bahçeli; “Siyasi iktidar B planını ortaya koymalıdır. TBMM’yi bilgilenmelidirler. Bu ancak referandum yolu ile mümkün olabilir. Referandum söz konusu olursa da MHP’nin anayasa konusundaki hassasiyetleri göz önünde bulundurarak gerekli katkıyı sağlanacaktır.” dedi.

4 Nisan – Başbuğ Alparslan Türkeş vefatının 19. yılında dualarla yad edildi.

8 Nisan – Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi Olağanüstü kongrenin yapılmasına karar verdi. Mahkeme Ayhan Erel, Mehmet Bilgiç ve Ali Sağır’ı Olağanüstü Kurultay’ı toplamak üzere çağrı heyeti olarak görevlendirdi.

8 Nisan – MHP Genel Başkan yardımcısı Semih Yalçın “Hukuk yolu tükenmedi. Bir üst mahkemeye gideceğiz.” dedi.

9 Nisan – MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Rize’de düzenlediği toplantıyla MHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

12 Nisan – Devlet Bahçeli, Mahkeme kararına saygılı olduklarını ve Yargıtay hakkını kullanacaklarını söyledi.

15 Nisan – AKP’li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ mahkemenin MHP kararını değerlendirdi. Bozdağ; “Ben mahkeme eliyle partiler ile ilgili bir takım tasarruflar yapılmasını demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyorum” dedi.

17 Nisan – Genel Başkan adayı Meral Akşener hakkında MHP Genel Merkezi tarafından inceleme başlatıldı.

19 Nisan – Çağrı heyeti olağanüstü kongrenin 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacağını açıkladı.

29 Nisan – Helal süt emmiş birinin! itirazı sonucu Gemerek ve Tosya asliye hukuk mahkemeleri, Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kurultayın toplanması için çağrı heyeti görevlendirilmesine ilişkin kararın infazını, karar kesinleşinceye kadar durdurduğunu açıkladı.

30 Nisan – MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok olağanüstü kongre yapılmalı dedi.

3 Mayıs – Yargıtay 18. Hukuk Dairesi MHP’nin dosyasını incelemeye aldı.

9 Mayıs – Genel Başkan adayları Sinan Oğan ve Koray Aydın hakkında MHP Genel Merkezi tarafından inceleme başlatıldı.

11 Mayıs – Ümit Özdağ’dan boşalan MHP Genel Başkan yardımcılığı görevine Antalya Milletvekili Mehmet Günal getirildi.

13 Mayıs – Ankara 2. İcra hakimliği, Gemerek ve Tosya asliye hukuk mahkemelerinin kararını kaldırdı kongre yapılabilir dedi. Ankara 2. İcra hakimliğinin kararına Adalet Bakanlığından müdahale geldi. Kararın icra edilmesi durduruldu. 25.İcra dairesi “Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ihtiyadi tedbir kararı geçerlidir. Kurultay toplanamaz” dedi.

15 Mayıs – Büyük Anadolu Oteli’nde yapılacak olan MHP olağanüstü kongresi için gelen MHP üst kurul delegeleri ve partililerin önü polis tarafından otele 2 km kala Tomalar tarafından kesildi. Kongrenin yapılmasına izin verilmedi.

16 Mayıs – MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, “Çağrı Heyeti” üyeleri Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

17 Mayıs – MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya yerel mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararlarını kaldıran Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi’ni HSYK’ya şikayet etti.

17 Mayıs – MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin kararının uygulanmasına önüne geçen Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan hakkında suç duyurusunda bulundu.

23 Mayıs – Çağrı Heyeti, Gemerek Hakimi İlhan Işık’ı  HSYK’ya şikayet etti.

24 Mayıs – Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü kongre toplanması ve çağrı heyeti oluşturmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onadı.

24 Mayıs – Yargıtay’ın kararının açıklanmasından 15 dk sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Devlet Bahçeli’nin olağanüstü kongre kararı aldığını açıkladı. Semih Yalçın;”Genel başkanımız biraz evvel bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır” dedi.

30 Mayıs – Çağrı heyeti MHP olağanüstü tüzük kurultayının 19 Haziran pazar günü Ankara Büyük Anadolu Oteli’nde toplanmasına karar verdi.

13 Haziran – Görevden alınan 27 il başkanı Ankara’da açıklama yaparak Ülkücüleri 19 Haziran’da olağanüstü tüzük kurultayına davet etti.

16 Haziran – MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, 19 Haziran’da düzenlenecek tüzük kurultayına katılacağını açıkladı.

18 Haziran – MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, tüzük kurultayına katılacağını açıkladı.

19 Haziran – MHP 6. olağanüstü büyük kongresi yapıldı. Kongrenin yapılması ve tüzüğün değişmesi için gerekli olan sayı 595. Çağrı heyeti kongreye katılanlarının sayısını 752 olarak açıkladı. MHP genel merkezi sayının 495 olduğunu iddia etti. Kongreye getirilen Ankara 13. noteri, kongreye MHP’nin 1187 delegesinin 656’sının katıldığını açıkladı.

19 Haziran – Kongrede toplam 10 madde değişti. Genel başkanlık seçimi için 10 Temmuz 2016 tarihi belirlendi.

21 Haziran – Devlet Bahçeli, çağrı heyetitarafındna yapılan kongrede 2/3 çoğunluğun bulunmadığını bu yüzden kongrenin geçersiz olduğunu söyledi. Bahçeli 10 Temmuz tarihinde 6. olağanüstü kongreyi kendilerinin yapacağını söyledi.

22 Haziran – Oktay Vural MHP Grup Başkanvekilliği görevinden istifa etti.

23 Haziran – Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, TBMM İdare Amirliği görevinden istifa etti.

24 Haziran – MHP eski Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un başvurusu ile Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 19 Haziran’da yapılan kongredeki kararlara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

27 Haziran – Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz’da MHP’de seçimli kurultay yapılamayacağını açıkladı.

28 Haziran- Devlet Bahçeli; “Yargısal süreçler, yapmayı planladığımız 6. Olağanüstü Büyük Kurultayımızı şimdilik imkansız kılmaktadır.” diyerek daha önce söz verdiği 10 Temmuz olağanüstü kongreden vazgeçtiğini duyurdu.

(Kaynak: Net Tavır)


Editör: TE Bilisim