DUVAR – CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Uygur Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan’ın Çin’e iade edilmesi kararını sordu.

Türkiye’de 15 yıldır mülteci statüsünde yaşamasına rağmen vatandaşlık hakkı verilmeyen Uygur Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan’ın Çin hükümetinin kırmızı bülten kararını güncellemesinin ardından Türkiye’de gözaltına alındığını ve 40 gün Maltepe Cezaevi’nde tutuklu kaldığını hatırlatan Tekin, yapılan itiraz sonrası mahkeme kararıyla serbest kalan Yapçan hakkında aynı gün, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından gözetim kararı çıkarıldığını belirtti.

Kırklareli’nde Çin’e iade edilmek üzere bekletilen Yapçan’ın son yıllarda Türkiye’de, Doğu Türkistan’dan gelip Türkiye üzerinden IŞİD’e katılmak üzere Irak ve Suriye’ye geçmek isteyen Uygur gençlerine engel olduğunu söyleyen Tekin, kendisine Doğu Türkistanlılar tarafından ‘bilge adam’ denildiğini belirtti. Yapçan’ın kırmızı bülten kararının Çin tarafından yenilenmesinin ‘olmayan bir örgütün ismiyle atılan iftiraya dayandığı’nı belirten Tekin, “Özellikle ekonomi, güvenlik ve siyasi anlamda altyapısız bir söylem olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliğine üye olma sözlerinin üzerine böyle bir hamlenin yapılması, kamuoyunca ‘ŞİÖ’ye yaranmak için soydaşımız bir iftira uğruna teslim ediliyor’ yorumlarına neden olmuştur. AKP Hükümetleri, aynı tutumu Uygur Ana olarak bilinen Rabia Kadir’e de uygulamış, soydaşlarımızın haklarını dünya çapında savunan Kadir’i Türkiye’ye sokmamıştır” dedi.

YAPÇAN’IN İADESİ, ŞANGAY BEŞLİSİ İÇİN Mİ?

Tekin’in Türkeş’e yönelttiği sorular şöyle:

1. Yapçan’ın Çin’e iade edilmesinin nedenleri nelerdir? Hükümetiniz, Doğu Türkistan’daki zulüm ve katliamlara maruz kalan soydaşlarımıza sahip çıkmaktan vaz mı geçiyor?

2. Yapçan’ın iade edilmesi için Çin tarafından Hükümetinize herhangi bir talep gelmiş midir?

3. ŞİÖ üyeliğinin kamuoyunda tartıştırılmasıyla Yapçan’ın iade edilmesi arasında siyasi bir ilişki var mıdır?

4. Rabia Kadir’i Türkiye’ye sokmayan Hükümetinizin, Yapçan’ı da iade etmesi, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan soydaşlarımız arasında nasıl bir etki doğuracaktır?

5. Yapçan’ın iadesi sonrası yaşamsal tehlikesi ya da işkence görme riski olduğu Hükümetiniz tarafından bilinmekte midir?

6. Ülkemizde, kendi ülkesi tarafından terörist ilan edilen ve IŞİD ile işbirliği açık biçimde bilinen Tarık Haşimi gibi kişiler polis korumasıyla rahatça yaşamaktayken, Yapçan neden iade edilmektedir?

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

7. Son 10 yılda kaç kişi, Yapçan’a benzer gerekçelerle ülkelerine iade edilmiştir? Bu iadeler hangi ülkeleredir?



Editör: TE Bilisim