Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden.. Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden..
Dün, ayıp olmasın; canım menemen çekti “domates alayım” dedim; girdim markete… Baktım ki etikette 6,95 lira yazıyor; pes vallahi! Kiloya girmeden 2 adet domates aldım, 5 TL para verip, çıktım… 2 domatese 5 lira… Yalan yok! Adam kişi “içinden” sövmeden edemiyor; memleket ne halde kardeşim?!.Yiyeceğimiz menemenin tadını kursağımızda bırakıyorlar.

Şimdi, domatesi tarladan kaç kuruşa alıyorlar? Cinsine göre: 1,10-1,30-1,50 lira arasında fiyatlar belirleniyor. Tek tük 2 liraya gittiği yerlerde varmış; sorun bu değil. Üreticinin maliyetini bilmeyen yok! Üstünü üstlük simsarın eline düşmek de cabası

Mazotun kaç kuruş olduğunu biliyorsanız.. gerisini yazmayalım dahi…

Envaı, çeşit çeşit domatesimiz var; sofralık, salçalık. Pembesi.. çeri, oturak, boncuk vs… Antalya, Finike, Biga, Çorum’undan Lice’sine kadar, istediğimizde üretebiliyoruz. İyi de sofrada neden 6-7 liraya bu millete yediriyorsunuz?

Köpekleşmiş, insafsız bir düzen var! Üreten, emek harcayan, alınteri dökene karşı, haksızlık gırla… Mercimeği, buğdayı, susamı; hatta patatesi bile planlı ve verimli şekilde üretemeyen; pek çok tarım/zirai ürünü ithal eden; üreteni de ürettiğine pişman eden bir sorumsuzluk, umursamazlık!

Bir bakan(!) geldi geçti.. Fakhıbaba!.. Adam sadece baktı; lafla martaval gemisi yürüttü; gitti… Seracılık maliyetli bir iş; toprakla uğraşmak zor. Üreticiyi desteklemezseniz beli kırılıyor; sonrasında kabzımal/hal bezirgânlarının kucağına oturuyor! Mesela konumuz olan domates; tohumundan gübresine kadar, mazot dâhil peşin vergiyi çiftçiye kitliyoruz… Tarlada fatura; halde fatura.. nakliyede fatura, pazarcıda fatura… Ya hu.. bir kalem üründen kaç kez vergi tahsil olunur? Anlayan varsa beri gelsin…
Yüzyılımız toprak ve su savaşlarına gebedir. Toprak demek, ziraat; ziraat ise tok kalmak anlamındadır. Su ise bu işin olmazsa olmazı! Bizim yağan yağmurun bir damlasını dahi zayi etmememiz icap eder. Verimli kolektör ve su kanalları ile toprağımızı ağ gibi sarmamız elzem! Çekirdek enflasyonu tetikleyen faktörlere bakınız; çoğu gıda ürünleriyle ilgilidir. Et yemeyen, protein alamayan bir milletin kafası durur, çalışmaz!

Tarım ve hayvancılık politikalarında beter durumdayız. Toplum, nazarını bu işlere celp etmiyor. Üreticinin bilinçlenmesi, teşkilatlanması ve dahi korporatif bir düzen içinde hayatını idame ettirmesi lazım… Örnek mi? Alın size İsrail; neler yapmış bir bakın… Herifler, çölü tarlaya çevirmişler adeta…

Umut veren bir muhalefet olsaydı, iktidar beceriksizliği daha iyi açığa çıkardı; ama olmadı. Muhalefet dediğin de kendi derdine düşmüş zavallılar… Bahçeli’nin MHP’si inşallah, bu işlerde iktidarı sıkıştırır; “millete 7 liradan domates mi yedirilir” diye, sorar! 

Kardeşim, aç kalan bir toplumda her pislik üreme potansiyeli bulur. Hür ve toklar ülkesi olmak istiyorsak domatesi adam gibi soframızda yemek zorundayız! Bırakın artık şu soysuzlaşmış rantiye düzenini terk edin! Çoban Adem’in hakkını da savunun, köy pazarındaki Ayşe kadının da…

Domates, deyip geçmeyin; Anatolia’da “ekmek” deyip geçmişti…

MURAT TAŞDAN



Editör: TE Bilisim