YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Merkez Bankası eski Başkanı, MHP Uşak Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz, güven sorunu nedeni ile Türk lirası-dolar kurunda dalgalanmalar yaşandığını belirterek, "Güven tesis edildiğinde TL’nin bir miktar değerlenmesi beklenebilir, bu olmazsa TL değer kaybetmeye devam edecektir" dedi. Vahdet'e konuşan Yılmaz, 2015 yılı başından bu tarafa Türk lirası-dolar kurunda bir dalgalanma yaşandığına dikkat çekti.
YABANCI TEDİRGİN OLUYOR

TL’nin son zamanlarda değer kaybetmesinin en önemli belirleyici nedenlerinden birinin de kendi iç dinamiklerimiz olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Ülkemizin borçluluk durumu ve ülkemize duyulan güven ve hukuk sistemimizin güvenirliliği ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. 2015’te Türkiye’nin vadesi gelen toplam dış borcunun tutarı, olası cari açık dahil 220 milyar dolar civarındadır. Bu borçluluk durumuna, Merkez Bankası’na yöneltilen eleştiriler ve onun bağımsızlığının tehdit altında olduğu algısı eklenince, yabancı yatırımcılar tedirgin oluyor. Ülkeye para getiren yabancıların çıkışları da Türk lirasının değer kaybetmesine neden olmaktadır.” Yılmaz "Güven tesis edildiğinde Türk lirasının bir miktar değerlenmesi beklenebilir bu olmazsa Türk lirası değer kaybetmeye devam edebilir" dedi.  

ENFLASYON ORTAYA ÇIKIYOR

Türk ekonomisinin içinde bulunduğu yapısal sorunlar ve özellikle imalat sanayinin hammadde ve ara malı yönünden ithalata bağımlılığı nedeniyle rekabette sıkıntılar yaşadığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: "İthal ara malı ve hammaddenin dolar fiyatı değişmese bile kur artışından dolayı girdi maliyetleri artıyor. Maliyet enflasyonu ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda iç piyasada fiyatlar artıyor enflasyon yükseliyor. Yükselen enflasyonda risk priminin artması nedeniyle faiz oranlarının artmasına neden oluyor.”

TOPLUM FAZLA PARA ÖDÜYOR

Faiz oranlarının artması nedeniyle tüm toplum olarak kaybettiğimizi kaydeden Yılmaz, “Ayrıca 30 milyona yaklaşan emekli, dul, yetim gibi sabit gelirliler tükettikleri ürünlere daha fazla fiyat ödüyorlar. Örneğin;  son kur artışları nedeniyle 12 kg’lık tüp gazın fiyatı 5 lira arttı. Bu da yılda 60 lira fazla ödemeye neden oldu" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim