YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 MHP, 2011 seçiminde milletvekili çıkaramadığı 15 ilde birer milletvekili çıkarmayı başardı. Bu iller: Burdur, Çanakkale, Giresun, Gümüşhane, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Uşak, Aksaray, Bayburt, Kırıkkale, Karabük, Kilis ve Zonguldak olarak sıralandı.
12 ilde artış var
MHP 12 ilde ise mevcut milletvekillerinin sayısını artırdı. Buna göre, Adana’da bir, Ankara’da iki, Balıkesir’de bir, Bursa’da bir, Gaziantep’te bir, Mersin’de bir, İstanbul’da üç, İzmir’de iki, Kayseri’de bir, Kocaeli’de bir, Kahramanmaraş’ta bir ve Samsun’da bir milletvekili daha kazandı. MHP 70 ilde oylarını artırırken, 11 ilde düşürdü.
Gözler MHP’de
Seçim sonucu koalisyon tablosunu ortaya çıkarınca gözler kilit konuma gelen MHP’ye çevrildi. Bahçeli ve kurmayları, daha baştan HDP ile koalisyona kapıları kapattı. MHP yöneticileri, “HDP ile ne içeriden ne dışarıdan destekli hiçbir koalisyonun içinde olmayız” diyerek partinin tavrını net olarak ortaya koydu. 
Seçim öncesinde CHP ile koalisyon konusunda, “olabilir” denilerek sıcak bakılırken, ana muhalefetin yüzde 25’te kalarak yeterli oy alamaması, CHP-MHP koalisyonu alternatifini de gündemden düşürdü.
MHP’de tartışılan alternatif ise Ak Parti ile bir koalisyon yapılması. Bahçeli ve kurmayları oluşan tabloda Ak Parti ile koalisyona sıcak bakmıyor. 
Yeniden seçim
MHP’deki yaygın kanaat ise yeniden seçime gidileceği yönünde. MHP yönetimi, bu seçim sonuçlarıyla oluşan siyasi yelpazeden koalisyon çıksa dahi bir süre sonra yeniden seçime gidileceği kanaatini taşıyor. MHP’de koalisyon için ilk izlenimler, “HDP kesinlikle olmaz, rakamlar CHP’li alternatifi düşürdü, Ak Parti ile de zor” şeklinde. 
MHP, dünkü seçimlerden çıkan oy sonuçlarına baktığında ise parti olarak kendisini Ak Parti ve CHP’ye göre başarılı bulurken, fazla zaman geçmeden yeniden seçime gidileceğini düşünüyor.  
 
Kadın sayısı dörde çıktı
MHP’deki kadın milletvekili sayısı ise üçten dörde çıktı. Mevcut vekiller Meral Akşener, Zuhal Topçu Ruhsal Demirel’in yanı sıra İstanbul 3. bölgede Arzu Erdem, TBMM’ye girmeyi başardı.
 
İhsanoğlu ve Yılmaz oyları artırdı
MHP, oy deposu olarak nitelendirilen Orta Anadolu illerinde toparlandı. Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Sivas, Aksaray, Niğde başta olmak üzere milliyetçi tabanın bulunduğu ancak daha önce milletvekili çıkaramadığı bu yerlerden TBMM’ye vekil gönderen MHP, vekil çıkaramadığı Çorum, Bartın gibi yerlerde ise oylarını artırdı.
MHP, Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de ise birinci parti unvanını Ak Parti’den geri aldı. Yüzde 41,2 alan MHP, kıl payı ile de olsa Ak Parti’nin önüne geçmiş oldu. Sahibi olduğu beş ilden ikisinde milletvekili çıkaramayan MHP, Büyükşehir Belediyesine sahip olduğu üç ilde ise oy kaybına rağmen milletvekili sayısını arttırmayı başardı. MHP, sahibi olduğu 5 il belediyesinden ise sadece Kars ve Bartın’dan milletvekili çıkaramadı. MHP İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentlerde ise oylarını hatırı sayılır şekilde yükseltti.

Editör: TE Bilisim