Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
 Milliyetçi Hareket Partisi, asgari ücretin 1400 TL olması, gelir ve damga vergisinden muaf tutulması için kanun teklifi verdi. 

Millyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili ve Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, Asgari ücret tutarının 1400 lira olmasını, genel olarak çalışan insanların maaşlarından asgari ücrete kadar olan kısmandan gelir ve damga vergisi alınmamasına amacıyla kanun kanun teklifi verdi.

Şu an uygulanan asgari ücret kanununa göre enflasyon oranında arttırılırken MHP'li Erkan Akçay'ın hazırladığı kanun teklifine göre asgari ücret enfasyon + büyüme oranı + 1 katsayısının toplamı sonucunda bulunan edeğer kadar zamlandırılacak.

ASGARİ ÜCRET ZORUNLU İHTİYAÇI KARŞILAMASI GEREKEN ÜCRETTİR

Asgari ücret yönetmeliği tanımında kişinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ücret olarak tanımlandığını söyleyen Erkan Akçay  "Asgari Ücret Yönetmeliğinde asgari ücret, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün koşullarına göre asgari düzeyde karşılamaya yönelik ücret olarak tanımlanmıştır.

Asgari ücreti bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen bir taban ücreti olarak değerlendirmek gerekmektedir. Çalışanların ücretine dair İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Anayasamızda yer alan ifadeler de asgari ücretin bu tanımına işaret etmektedir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde  'Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır ' hükmü yer almaktadır. Ücretin temel insan haklarının güvencesi altında bir sosyal hak niteliğini taşıması, asgari ücretin kaynağını ve temelini oluşturmaktadır.

Anayasanın ' Ücrette Adalet Sağlanması ' başlıklı 55 inci maddesinde ise, ' ücret emeğin karşılığıdır ' denilmekte ve çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alma konusunda Devlete görev verilmektedir. Aynı maddenin son fıkrasında da, 'Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur ' denilmektedir. " dedi. 
Editör: TE Bilisim