Milletvekilleri eyalet sistemini yerinde görmek için Almanya'ya gidiyor. Pkk süreci kapsamında dünyadaki örnekleri incelemek adına IRA ve Güney Afrika modellerini yerinde gören milletvekilleri eyalet sistemini Almanya'da inceleyecek.

Organizasyonu yapan Londra merkezli Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) yazışmalara başlarken heyette AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinin olması bekleniyor.

Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler

VEKİLLER İSPANYA DEDİ DPI ALMANYA

Akşam'dan alınan bilgiye göre, DPI organizasyonunda mayıs başında Güney Afrika’ya giden  heyet üyeleri IRA ve Güney Afrika örneklerinin ardından, ETA modelini görmek için İspanya ziyareti önerdi. Ancak DPI, eyalet sisteminin incelenmesi için Almanya’yı işaret etti. Güney Afrika dönüşü harekete geçen DPI, Alman hükümeti ve bu ülkedeki sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçti. En geç sonbaharda gerçekleşmesi planlanan seyahatin masraflarını öncekilerde olduğu gibi yine DPI karşılayacak. Geziye bazı yazar ve akademisyenler de katılacak.  

CHP İÇİN KILIÇDAROĞLU KARAR VERECEK

DPI’ın düzenlediği İrlanda, İskoçya, İngiltere ve Güney Afrika gezilerine katılan CHP, eyalet sisteminin inceleneceği Almanya gezisine temkinli yaklaşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu,“DPI’ın daha önce tertiplediği seyahatlerin birkaçına parti olarak katıldık. Bu seyahate katılır mıyız bilmiyorum. Hazırlanan programın konusu bize uygun mu, değil mi görmemiz gerekiyor. Almanya seyahati konusundaki son sözü, daha önceki gezilerde de olduğu gibi Genel Başkanımız verecek”ifadelerini kullandı.

IRA ve Güney Afrika örneklerinin incelendiği gezilere BDP adına katılan Van Milletvekili Nazmi Gür ise Almanya’ya ziyaretiyle ilgili şunları söyledi: “Ziyaret en geç ekim ayında gerçekleşecek. Almanya’da eyalet sistemini yerinde inceleyeceğiz. 2’nci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın yeniden yapılanması, yerel demokrasi sistemlerinin güçlendirilmesi ve eyalet sisteminin işleyişini, Alman Anayasası’ndaki yerini mercek altına alacağız. Ayrıca, bu ülkede azınlık konumunda bulunan Türkler, Kürtler ve diğer ulusların durumunu irdeleyeceğiz”

Editör: TE Bilisim