CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, dünyada varil petrol fiyatlarının son 5 ayda 115 dolardan 70 dolara kadar inmesine rağmen Türkiye’de pompa fiyatlarında kuruşluk indirimlerle yetinilerek, yüksek vergiye devam edilmesini eleştirdi.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Benzinin fiyatını hemen bugün indirin. Petrolde son beş ayda yaşanan yüzde 35’lik düşüşü neden Türkiye’ye yansıtmıyorsunuz? Benzin 3.3 liraya, motorin 2.9 liraya çekilmeli” çağrısı yaptı ve ekledi: “Akaryakıt zamlarına sürekli dünya petrol fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren hükümet, ham petrolde son beş ayda yaşanan sert düşüşü ise benzin, motorin gibi ekonomide temel girdi olan ve vatandaşın cebini yakan ürünlere yansıtmaktan kaçıyor.”

Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!

“DÜŞÜŞLER POMPAYA YANSITILMIYOR”

Oran, “Ham petrol fiyatındaki düşüşün akaryakıtta ürün fiyatlarına yansıması son derece sınırlı kaldığı gibi; ağırlığı oynak vergilerin oluşturduğu fiyat yapısındaki çarpıklık yüzünden bu gelişme pompa fiyatına neredeyse hiç yansımıyor” dedi ve şunları kaydetti:

“Temmuz 2014 itibariyle 1 litre benzinin 1.65 lira olan rafineri çıkış fiyatı; Ekim 2014 itibariyle yüzde 14.5 düşüşle 1.41 liraya indi. Ancak benzinin fiyat oluşumu içinde yer alan vergi ve paylar aynı kaldığı ya da artırıldığı için pompa fiyatındaki düşüş çok daha düşük kaldı. 1 litre benzinin Temmuzda 5.05 lira olan pompa fiyatı, Ekim’de 4.81 lira ile sadece yüzde 4.8 düşmüş oldu. Temmuz’daki 4.40 liralık düzeyinden, Ekim’de 4.26 liraya gerileyen 1 litre motorinde ise pompada sadece yüzde 3.2 ucuzlama yaşandı.”

PETROL YÜZDE 38 DÜŞTÜ

Küresel emtia piyasalarında bir varil brent petrolün fiyatı 71.50 dolar ile Haziran 2010’daki 72.78 dolarlık düzeyin de altına geriledi. Bu fiyat düşüşüyle birlikte brent petrolün varil fiyatında, bu yıl Haziran ayındaki 115 dolarlık düzeyinden düşüşü yüzde 37.8’i buldu.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ FATURASI

Türkiye yılda yaklaşık 18.5 milyon varil ham petrol ithal edip karşılığında 16 milyar dolar dolayında ödeme yapıyor. Petrolün varil fiyatındaki her 1 dolarlık düşüş, ithal ham petrole ödenen faturanın günde 375 bin dolar ve yılda 15.4 milyon dolar azalması demek. Varilde 41 dolarlık ucuzlama ise faturanın günlük bazda 137 milyon dolar; yıllık bazda 5.6 milyar dolar hafiflemesi anlamına geliyor.

13-15 KURUŞ İNDİRİM

Öte yandan, yurtiçinde bugünden itibaren geçerli olmak üzere 95 oktan kurşunsuz benzinin litresine 13 kuruş, motorinin litresine ise 15 kuruş indirim geldi. Bu indirimden sonra İstanbul ve Ankara’da 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4.59 liradan 4.46 liraya düştü.

Taraf

Editör: TE Bilisim