HANGİ DEMOKRASİNİN NÖBETİNİ TUTUYORUZ..?

Rubil GÖKDEMİR

Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden.. Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden..

15 Temmuz darbe girişimini hazırlayan şartlar hakkındaki görüşlerimi, bu alçakça teşebbüsün üzerinden daha 24 saat geçmeden, 15 TEMMUZ TARİHİNİ UNUTMAYACAĞIZ başlıklı yazımda yazmıştım. Bu darbe girişiminden önceden haberdar olunması gerektiğine dair görüşlerimi muhafaza ederek, darbenin önlenmesinde çok önemli ve milli bir görevi yerine getiren ve bu uğurda 208 evladını acımasız ve alçakça saldırılarda şehit veren milletime, devam eden DEMOKRASİ NÖBETLERİ vesilesiyle ve bazı kavramlar üzerinden hatırlatmalarda bulunmak istiyorum.

DEMOKRASİ NEDİR : Adına "milli irade" dediğimiz oylarımızla ve anayasal çerçeve içinde ülkeyi yönetecek olan iktidarı ve yine millet adına iktidarı denetleyecek muhalefeti seçim yoluyla belirlememiz demokratik bir sistemin olmazsa olmazlarındandır. Aynı şekilde iktidarların; eşit şartlarda ve tam bir fırsat eşitliği içinde ve hukuki teminat altında yapılan dönemsel seçimlerle el değiştirmesi, yine demokratik sistemin olmazsa olmazlarındandır. Ancak bilindiği üzere bir rejimin demokratik sayılabilmesi için iktidar ve muhalefetin seçim yoluyla tespit ediliyor olması yetmez.

Eşit ve adil bir seçim yoluyla belirlediğimiz ve bilhassa iktidara verdiğimiz yönetme yetkisinin sınırının evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda hazırlanmış ve temel hak ve hürriyetlerimizin teminat altına alındığı anayasal sınırlar içinde kalması, hukukun üstünlüğünü esas alınarak, hukuki denetim mekanizmalarını ayak bağı görmeksizin, bu denetimi kabullenmek demokratik sistemin vazgeçilmez şartıdır.

Öyle ki; sandık ve seçim mekanizması demokratik olmayan diğer sistemlerde bile vardır. Sandık ve seçim tek başına bir rejimi demokratik sistemi yapmaya yetmez. Bir sistemi demokratik yapan en önemli unsur ise; yönetme yetkisinin hukuk içinde kullanılması ve hukuk içinde kalınmasını sağlayacak hukuki denetim mekanizmalarının tam bağımsız ve tarafsız yargı organlarınca kullanılabilmesinden geçer.

Muhalefet siyasi denetimi yaparken, bağımsız ve tarafsız mahkemelerin de, yerindelik denetimi dışında "hukuki denetim" yapabilmesi ancak demokratik rejimlerde mümkündür. Bu vesileyle belirtmeliyim ki, yargı organlarının "yerindelik denetimi" milli iradeye müdahale sayılmalıdır.

DARBE NEDİR: Seçimle gelmiş yönetimlerin, seçim dışı yöntem ve müdahalelerle iş başından uzaklaştırılması ve yürürlükte bulunan "hukuk düzeninin" askıya alınması, yönetme yetkisinin kaynağı ve dayanağı olarak "milli irade" yerine, silahlı güce ve zorbalığa dayandırılmasıdır. 15 Temmuz darbesi Allah korusun başarılı olsa idi, başta anayasa olmak üzere, bütün hukuk kurallarının askıya alınarak ve keyfi bir yönetim anlayışıyla, her türlü temel hak ve hürriyetlerimizin denetimsiz bir şekilde ihlal edilmesi anlamına gelecekti. Çok şükür ki; milletin feraseti ve kahramanca direnişi bu tehlikeyi bertaraf etmiştir.

DEMOKRASİ NÖBETLERİNİ NE İÇİN TUTMALIYIZ ?

Oylarımızla seçtiğimiz iktidar veya muhalefetin seçim mekanizması dışında, alçakça bir darbeyle değiştirilmek istenmesine karşı ilk gün gösterdiğimiz asil direnişin ve 208 şehit verdiğimiz demokrasi mücadelesinin geleceğimize ışık tutacak bir toplumsal kazanıma dönüşebilmesi için, aynı hassasiyeti demokratik sistemin olmazsa olmaz diğer unsurları için de göstermeliyiz.

- Eşit ve adil bir seçim sistemi için de aynı hassasiyeti gösterebilmeliyiz.

- Seçme ve seçilme hakkımızı tam olarak kullanabilmek, söz hakkının milletle olduğunu gösterebilmek için Siyasal Partiler mevzuatımızın demokratik usullerde düzenlenmesini talep edebilmeliyiz. Millet iradesinin tecelli etmesini dört partinin genel başkanlarının iki dudağı arasına bırakmamalıyız.

- Temel hak ve hürriyetlerimizi güvence altına alacak bağımsız ve tarafsız hukuki denetim mekanizmalarını şiddetle savunabilmeliyiz.

- Anayasal düzeninin korunabilmesi ve temel hakların güvence altına alınabilmesi için yasama,yürütme ve yargıdan oluşan "kuvvetler ayrılığı" ilkesinin hayata geçmesi talebimizi DEMOKRASİ NÖBETLERİNDE aynı heyecanla dile getirebilmeliyiz.

AZİZ MİLLETİM; 
15 Temmuz tarihinde olduğu gibi, ülkemizde alçakça darbe girişimlerinin bir daha tekrarlanmaması ve bu milletin evlatları olarak daha hür, daha onurlu bir vatandaşlar sıfatıyla bu vatanda huzurlu ve mutlu yaşayabilmemiz için ve demokrasinin olmazsa olmaz diğer unsuları için de ısrarlı taleplerde bulunmamız gerekiyor.

Türk Milleti olarak tuttuğumuz DEMOKRASİ NÖBETLERİNİN acımasız ve zalim darbecilere kızgınlığımız ve direnişimizi göstermek yanında, geleceğimizi şekillendirecek gerçek bir demokratik sistemin tesis edilmesi amacına da hizmet etmesi gerekir. Ancak bu durumda nöbetlerimiz DEMOKRASİ ŞÖLENİNE dönüşmüş, şehitlerimizin akıttıkları kan millet davası için helal hale gelmiş olur.

SONUNA KADAR DEMOKRASİ İÇİN NÖBETLERE DEVAM...


(Haberalp)


Editör: TE Bilisim