Senem Toluay Ilgaz ile Enine Boyuna programında Sinan Oğan, son derece önemli değerlendirmelerde bulunuyor.

Afrin’deki terör mevzilerine düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu’nun son derece başarılı devam ettiğini hatta en başarılı sınır dışı operasyon olduğunu ifade etti.

“Zeytin Dalı Türkiye’nin En Başarılı Operasyonu”

“Öncelikle bu harekatın Türkiye’nin ilk sınır dışı operasyonu olmadığını biliyoruz. Ancak, bu hareket Türkiye’nin bugüne kadar yapmış olduğu sınır dışı operasyonların içerisinde hem askeri hem diplomatik anlamda çok iyi planlanmış, son derece başarılı devam eden hatta en başarılı operasyondur. Özellikle gerek Türkiye’nin ÖSO birlikleriyle sağladıkları koordinasyon önemlidir çünkü El Bab’da bu operasyonu tam olarak görememiştik. Bu defa hem ÖSO birliklerinin daha hazırlıklı olduğunu hem de Türkiye’nin özellikle hava desteğiyle son derece başarılı bir operasyon yaptığını görüyoruz.  Bunun kadar önemli olan bir diğer husus da Türkiye’nin dış politika alanında ivme kazanmasıdır. Özellikle Rusya ile sürdürmüş olduğu işbirliği, gerek kendini dışarıda anlatma gücü gerek de dışarıdan gelen tepkileri çok fazla önemsemeyen tavrıyla son dönemlerin en önemli dış politika hamlelerini bu operasyonla beraber görmekteyiz.”

“Zeytin Dalı, Hegemon Güçlere Karşı Bir Yarma Harekatıdır”

Sadece olayın askeri boyutunu konuşursak eksik kalır. Zeytin Dalı Harekatı Türkiye açısından sadece bir askeri harekat değildir. Bu harekat bölgede Türkiye’nin hegemon güçlere karşı bir yarma harekatıdır. Bu yarma harekatında özellikle ABD’ye karşı son derece başarılı olunmuştur. ABD’den son dönemde Türkiye’ye 30 kilometrelik bir güvenli hat oluşturma önerisi ve ABD’den gelen kafa karıştıran açıklamalara bakıldığında Türkiye’nin diplomasi alanında ve gerektiğinde ABD’ye rağmen ne yapabileceğini göstermesi açısından önemlidir.  

“ABD’deki Düşünce Kuruluşları Harıl Harıl ‘Yeni Bir Açılım Süreci Başlatabilir Miyiz’ Diye Çalışıyor”

Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!

Burada bir hususun altını çizmek lazım. Amerika’daki düşünce kuruluşlarını takip ettiğinizde size bazı ip uçlarını vermektedir? ABD’deki düşünce kuruluşları şu an harıl harıl Türkiye ile PKK/YPG’yi yeniden bir masaya oturtabilir miyiz, yeni bir açılım süreci başlatabilir miyiz diye çalışıyor. Neden?

1) ABD, o kadar yatırım yaptığı YPG’yi Türkiye’nin gazabından korumak istiyor çünkü Türkiye hakikaten de bu konuda kararlı ve sonuna kadar da gideceğini net bir şekilde göstermiştir.

2) Türkiye’nin Rusya ve İran ile işbirliği ABD’yi endişelendirmiştir. ABD için en büyük endişe jaynaklarından biris bu eksene kayma ihtimalidir. Türkiye, Rusya ve Türkiye ile İran’la beraber hareket ettiği takdirde ABD’nin Suriye ve Irak’ta işi çok kolay olmayacaktır.

“Mültecilerin Dönmesinin Yüksek Sesle Söylenmesi ABD’ye Karşı Ciddi Bir Kazanım Olur”

Bu noktada, Türkiye’nin sürecin bir ayağını eksik yaptığını söylemek gerekir. Birinci olarak Türkiye’nin Şam yönetimi ile artık bu konuları doğrudan görüşme noktasına gelmelidir. İkinci olarak daha önce de altı çizdiğim kamu diplomasisi konusudur. Bu konuda hala beklenen adımları atamıyoruz. Özellikle YPG’nin işgal ettiği bölgelerden göçüp Türkiye’ye gelen mültecilerin Amerikan bayrağı dalgalanan yurtlarına dönmesinin zamanının geldiğini yüksek bir sesle söylediği zaman özellikle ABD karşısında ciddi bir kazanım elde etmiş olacaktır.

(Kaynak: Haber3Hilal)


Editör: TE Bilisim