İYİ Parti Parlamento ve Siyasi İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şenol Bal, AKP-MHP arasında kurulan Cumhur ittifakını değerlendirdi. 

"Bu ittifak “CUMHUR” değil “CUKKA” ittifakıdır" diyerek ittifakı sert bir dille eleştiren Bal, "Bu İttifak sisteminden beklenen, MHP barajı geçecek ve hazine yardımını kurtaracak, AKP ise hak etmediği sayıda milletvekili çıkaracaktır. Hesap budur!" ifadelerini kullandı.

Bal'ın açıklamaları şöyle:

Seçim ve Siyasi Partiler Yasalarında değişiklik yapan uyum paketi tasarısı, İktidarın aczini ve çaresizliklerini açıkça ortaya koymaktadır. Son 15 yıldır sürekli koalisyonları kötüleyen iktidar, şimdi ittifak ambalajı ile “seçmeni aldatma ve seçim hilelerini” yasallaştırmaya çalışmaktadır.”

BU UYUM YASASI DEĞİL” SİYASİ SIĞINMA VE PROMOSYON” YASASIDIR.

“Bir siyasi partiye mensup olup da partisinden ayrılmadan başka partiden adaylık yolunun açılması, her iki partinin mensuplarına da saygısızlıktır. Bu yol açılırsa, sürekli kandırılmaktan şikâyet eden seçmenin kandırılması alenileşir. Ayıplı bir siyasi anlayış ve sınıf peydah olur. Bu hüküm tümüyle siyasi ahlak, gelenek ve işin doğasına aykırıdır.

Diğer yandan tamamen bir “kime niyet, kime kısmet” sonucu doğuracak bir yöntem önerilmiştir.

Haftalardır konuşulan bir çalışmadan, ‘Seçmenin yapmadığı tercihi, yapılmış gibi, vermediği oyu, verilmiş gibi gösteren’ ucube bir taslak çıkmıştır. Ona göre seçimden netice çıkaran, hesap yerine “tahmin ve simülasyon” yöntemi ile vekil seçimi öngören bir ucubeye sığınılmıştır.

Bu, belki AKP, MHP ve BBP yönetimlerinin işine gelebilir.  Çünkü tek başlarına seçime katılma yeterliliği olup da seçmene ve kendi kitlesine güvenemediği için birbirine yamanan bizzat “ittifakçı” genel başkanlardır.“

‘TORBA KANUN’DAN, ‘ÇUVAL PARTİ’YE !

“Torba Kanun” mantığından “Çuval Parti” mantığına geçilmiştir. Hep birlikte göreceğiz, Ülkücüler AKP çuvalına girmeyecektir.

Bu açıkça seçmenin iradesine ve kanuna karşı hiledir! Tek başına barajı geçemeyen partinin, başka partililerin verdiği oyla barajı geçmesi, siyaseten ahlaki olmadığı gibi, hukuken de adaletsizliktir!

Bunun yerine daha demokratik olan seçim barajının indirilmesidir! Hem ahlaki, hem adil, hem de demokratiktir.”

Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

“CUMHUR” DEĞİL, “CUKKA” İTTİFAKI

“Bu İttifak sisteminden beklenen, MHP barajı geçecek ve hazine yardımını kurtaracak, AKP ise hak etmediği sayıda milletvekili çıkaracaktır. Hesap budur! Bu ittifak “CUMHUR” değil “CUKKA” ittifakıdır.”

SEÇİM GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE! DENETİMSİZLİK HAD SAFHADA!

“Mühürsüz zarf ve pusulanın geçerli sayılması, seçimleri yargı yönetim ve denetiminden çıkartır!

Anayasamızın 79. Maddesi hükmünün hayata geçirilmesinin aracı, işte o mühürdür. Mühür yoksa, o zarf anayasal koruması ve güvenirliliği olan bir zarf değildir. Herkesin matbaada bastırıp kullanabileceği bir oy pusulası ve zarfı olabilir.

Türk siyasi tarihinde pusula veya zarfına mührün sehven basılmadığı sonuca etkili sayıda bir seçim asla olmamıştır! Mahalli hatalarda seçim hakimleri derhal oy vermeyi durdurup, tutanak yapıp eksikliği tamamlayıp seçimi devam ettirmişlerdir! Bu gerekçe ile önerilen değişiklik kabul edilemez.

Bu düzenleme geleceğe dönük seçim hilelerinin önünü ve yolunu açabilecek olduğu gibi, aynı zamanda hepimizin bildiği ve yaşadığı son Anayasa referandumundaki tam kanunsuzluk hali olmasına rağmen, mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılmasına da, meşruiyet kazandırma maksatlı bir düzenlemedir.”

(Kaynak Yeniçağ)

Editör: TE Bilisim