TRT Belgesel  den skandal TRT Belgesel den skandal
Dünyanın en ince ve uzun kilimini 45 günde dokumak üzere hazırlıklarını tamamlayan Hataylı kilim ustası Abdullah Akar, rekor denemesi için ilk ilmeğini attı.

Hatay’da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak amacıyla baba mesleği kilim dokumacılığını uzun yıllardır devam ettiren kilim ustası Abdullah Akar, Antakya Kent Konseyi’nin hazırladığı proje kapsamında dünyanın en ince ve uzun kilimini dokumaya törenle başladı. Antakya 2. Noteri Recep Alkan’ın kilimin başlangıç bölgesini mühürlemesinin ardından Antakya’daki atölyesinde ilmek ilmek rekoru dokumaya başlayan Akar, kilim ve el sanatları mesleklerinin bitme noktasına geldiğini söyledi. Geleneksel el sanatlarını sürdürmeye çalıştığını söyleyen Akar, “Ekonomik şartların kötüye gitmesi ve her geçen gün teknolojinin gelişmesi mesleği olumsuz etkiliyor.” dedi. Tüm olumsuzluklara rağmen her ilmeğinde bir alın teri, her desenin bir hikayesi olan el dokuması, kilimlere dikkat çekmek amacıyla 45 günde 35 metre kilim dokuyarak dünya rekoru kırmaya hazırlanan Akar, şunları söyledi: ”Mesleğin unutulmaması için elaman yetiştiriyorum. Kilim dokurken her şeyi unutuyorum. En büyük mutluluğum kilim dokumak. Amacım dünyanın en uzun kilimini dokuyarak unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatına tüm dikkatleri çekmek.”

Akar, konuşmasının ardından dünyanın en uzun kilimini noter huzurunda dokumaya başladı. 45 günde tamamlanacağı belirtilen dünyanın en uzun kilimi bittiğinde Guines Rekorlar Kitabı'na girmesi için başvuruda bulunulacak. Daha önce dünyanın en uzun kilimi 21 metre uzunluğunda 40 santimetre genişliğinde ve 52 metrekareyle Uşak’ta dokunmuştu.

Rekor denemesinin başlangıç törenine Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilisim