Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 HSYK’nin 888 kişilik kararnamesiyle yalnızca cemaate yakın olduğu iddia edilen hakim ve savcılar görevden alınmadı. Kritik dosyalara bakan isimler de taşraya gönderildi.
Dikkat çeken atamalardan birisi Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü "aklayan" savcı ile ilgili.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında “Kayıp trilyon” soruşturmasında takipsizlik kararı veren Ankara Başsavcı Vekili Zeki Bayrak, tenzil-i rütbe ile Sincan’daki Ankara Batı Savcılığı’na atandı.

Zeki Bayrak, görev süresi dolan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 18 Kasım 2014’te şüpheli olarak ifadesine başvurmuştu. Bayrak, 5 Aralık’ta ise Gül hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti. Ancak HSYK, Zeki Bayrak’ı düz savcı olarak Sincan’a gönderdi.

YBP'NİN KARŞISINA ADAY OLARAK ÇIKAN HAKİM DE GÖNDERİLDİ

Türkiye genelinde MİT ve emniyetin talep ettiği istihbari dinlemeler konusunda tek karar verici olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Hayrettin Türe de düz hâkim olarak Sincan Adliyesi’ne sürüldü. Türe’nin görevden alınmasının perde arkasında HSYK seçimlerine Yargıda Birlik Platformu’nun karşısında bağımsız aday olarak girmesinin ve istihbari dinlemeler konusunda hukuk denetimi yapmasının yer aldığı konuşuluyor.

KENDİLERİNDEN OLMAYAN VE RAKİP OLANLARI TAŞRAYA SÜRDÜLER

HSYK 1. Dairesi’nin son kararnamesinde farklı kimliği ile tanınan yargı üyelerini de eklemesi tartışma yarattı. Bunlardan en dikkat çekeni Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe oldu.

Türkiye Adalet Akademisi’nde hâkim adaylarına ders veren Hayrettin Türe, son HSYK seçimlerine hükümet kanadından gelen teklifleri reddederek bağımsız olarak girmişti.

17 Aralık sonrası yasa değişikliğiyle istihbari dinlemeler konusunda tek hâkimin yetkili kılınmasının ardından dönemin HSYK’si Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe’ye bu görevi vermişti.

Türe, bu kapsamda emniyet ve MİT’ten gelen istihbari dinleme taleplerini karara bağlıyordu. Türe’nin Sincan’a tenzili rütbe ile sürülmesinin arkasında istihbari dinleme konusunda her talebi onaylamayıp hukuka uygunluk denetimi yapmasının etkili olduğu öğrenildi.

Artık Ankara Batı hâkimi olarak görev yapacak olan Türe, istihbari dinlemelerde karar verdiği dosyaları TİB’e gönderirken telefonu dinlenen kişi ile kararda yer alan ismin farklı olması durumunda evrağın kendisine geri gönderilmesini istemişti. Türe’nin ayrıca HSYK seçimlerinde YBP’yi desteklemeyip bağımsız aday olmasının da görevden alınmasında etkili olduğu belirtildi.

Cumhuriyet

Editör: TE Bilisim