Van Ermeni isyanının 109. Yıldönümünde dikkat edilmesi gerekenler Van Ermeni isyanının 109. Yıldönümünde dikkat edilmesi gerekenler
8 ay önce İran karasularında petrol yükleme için bekleyen Panama bandıralı tankerde hayatını kaybeden 26 yaşındaki Türk denizci Cumhur Köse'nin neden öldüğü konusunda sır perdesi Tarhan ve İstanbul adli tıp kurumlarının raporlarını açıklamamaları sebebiyle aralanamıyor.

İzmir'in Torbalı ilçesinde ailesi ile birlikte yaşayan 26 yaşındaki denizci Cumhur Köse, 8 ay önce çalıştığı tankerde İran karasularında petrol yüklemek için bekleyen Panama bandıralı MR. Nauilus adlı gemide hayatını kaybetti. 6 Ekim 2015 günü ailesi ile çalıştığı tankerin demirli bulunduğu Hürmüz Boğazı'ndan telefonla konuşan Cumhur Köse'nin, aynı gün akşam saatlerinde ailesine ölüm haberi iletildi. Haber üzerine şok yaşayan Köse ailesinin fertleri, yoğun uğraşların ardından 18 gün sonra oğullarının cenazesini İstanbul'da teslim alabildi. Cumhur Köse'nin yaşamını yitirdiği İran'da yapılan otopsiye rağmen İstanbul'a gelen cenazeye birde İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yaptıran Köse ailesi, 8 aydır iki ülkenin adlı tıp kurumlarının kesin ölüm nedenini belirten raporu vermediği için mağdur.

KÖSE AİLESİ, TARHAN-İSTANBUL HATTINDA RAPOR MAĞDURU

Üç yıl boyunca gemicilik yapan Torbalılı Cumhur Köse, tam 8 ay önce İran'da, iddiaya göre, geçirdiği bir kaza sonucu henüz 26 yaşında öldü. 18 günde cenazesi İstanbul'a getirilen Köse için hem İran'da hem de İstanbul'da otopsi yapıldı. 45 gün ile 3 ay arasında genellikle sonuçlanan otopsi raporu, Köse için tam 8 aydır açıklanmadı. Oğlunun otopsi raporu olmadığı için aylardır emekli maaşının tamamını, oğlunun 1310 TL olan kredi taksidi borcuna yatırmak zorunda kalan 60 yaşındaki baba Arif Köse, kızlarının yardımı ile yaşama tutunmaya çalışıyor.

ACILI ABLA'NIN FERYADI

Mağduriyetinin giderilmesi için birçok kuruma başvuran acılı baba, şuana kadar başvurularından olumlu bir sonuç alamadığı için üzgün. Babası kadar bütün ailenin büyük üzüntü yaşadığını belirten Cumhur Köse'nin ablası Tülay Sezer, eşi ile birlikte kardeşinin ölüm nedenini öğrenmek için kapı kapı dolaşıyor. İstanbul'da ve İzmir'de görüştükleri hukukçular aracılığıyla sorunlarının çözümünü beklerken bir yandan da babalarının emekli maaşını, kesilen konut kredisinden kurtarma peşinde. Tülay Sezer, babasının bin 300 lira emekli maaşı aldığını bununda İran'da ölen kardeşinin kullandığı konut kredisi için kesildiğini hatırlatarak, "Babam oğlunu yitirdiğine mi yansın, yoksa bankaya olan konut kredisi için kesilen emekli maaşına mı? Şimdi bütün maaşını krediye yatıran babam, biz evli kızlarının yardımılma, kardeşimin kesin ölüm nedeninin açıklanmasını bekliyor." dedi.

ÖLÜMÜ ŞAİBELİ

Cumhur Köse'nin 6 aylık sözleşmelerle çalıştığı gemi acentesinin, kardeşinin son çıktığı ve hayatını kaybettiği seferde, sigortasını da yapmadığını ileri süren abla Tülay Sezer, kendilerine kardeşinin 6 Ekim 2015'te önce gazdan zehirlenerek ardından da güverteden düşerek beyin kanamasından öldüğünün söylendiğini, bununda kendilerinde şüphe uyandırdığını ifade etti. Köse, "Biz kardeşimin cenazesi İstanbul'a gelince bize aktarılan iki ayrı ölüm nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda da otopsi yaptırdık. Ancak ne yazık ki hem İran hem de bizim ülkemizde kardeşimin kesin ölüm sebebi 8 aydan uzun bir süredir açıklanmıyor. Benim ve babamın acısı birde bu belirsizlikle iyice çekilmez olmaya başladı." şeklinde konuştu.

Cumhur Köse, geçtiğimiz yıl da Suriye'ye ayçiçeği yağı bırakmak için Ocak 2014'te yola çıkan M/T ÖZKAN A isimli gemide 6,5 ay rehin tutulmuştu.Cihan

Editör: TE Bilisim