BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...
 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın  “Yol haritası” tartışmasına katılarak “Bunlar MGK’da konuşuluyor” açıklaması yapması asker cephesinde tepkiye neden olurken, hükümetin, devletten de sır sakladığı ifade edildi. Terör örgütü PKK ile sürdürülen pazarlık sürecinde atılan adımlarla ilgili olarak Milli Güvenlik Kurulu’nun asker  üyelerine ayrıntılı bilgi verilmediği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in “Yol haritasını hükümet bize vermedi” sitemi  ve “Kırmızı Çizgi” vurgusunun altından terör örgütü ile yapılan pazarlık ve verilen tavizlere isyan çıktı. Genelkurmay Karargahı, terör örgütü PKK ile yapılan pazarlıkta atılan adımlarlar ve verilen sözlerle  ilgili kararları basından öğrendi. Bu duruma tepki gösteren Özel ile Karargah’ın uygun bir zaman ve zeminde duygu  ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşma kararı alındı.
MGK’da anlatmadılar

Üst düzey bir kaynak Genelkurmay’ın pazarlık süreci ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “Milli Güvenlik Kurulu, toplantıları devletin izleyeceği  politikaların ve stratejilerin belirlendiği yerdir. Güvenlik politikalarının en başında da haliyle terör örgütü PKK var. Hükümet pazarlık sürecini başlattı. Basında yazılıp çiziliyor. Neler veriliyor, neler alınıyor. Bir yol haritasından söz ediliyor. Ancak MGK’nın asker üyelerinin yol haritasından hiçbir bilgileri yok. Çünkü burada eğer MİT Müsteşarı Hakan Fidan veya başka biri konuşup bilgi veriyorsa, yapılanları genel hatları ile anlatıyor. Asıl bilinmesi gereken ayrıntılarla ilgili bilgi verilmiyor.” 

Pikniğe gitmediler!

Genelkurmay’da infial yaratan maddelerin en başında ise teröristlerin yargılanmadan serbest kalacaklarına ilişkin düzenleme yer aldı. TSK’ya yakın bir kaynak, Karargahın görüşünü şöyle aktardı: “Suça karışmayan teröristlerin yargılanmadan normal hayata dönecekleri konuşuluyor. Bunun kriteri ne? MİT’in Emniyet’in elinde hangi sağlam bilgi var. TSK’nın elinde böyle kesin bir bilgi yok. Eline silah alan  ve vatanı bölmek için dağa çıkan zaten suçludur. Bunlar dağa piknik yapmaya değil, vatanı bölmeye çıktılar. Mehmetçiği şehit ettiler. Çoluk çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden katlettiler. Ayrıca özerlik istediklerini açık açık söylüyorlar.” 

Sekretaryada asker yok
Bu arada pazarlık sürecinin önemli  ayaklarından birini de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bünyesinde  kurulacak Sekretarya olacak. Sekretarya’da  MİT, Emniyet ve Başbakanlık’tan üyelerin  yer alacağı basına yansırken asker kanadından isme yer verilmemesi dikkati çekti. Askeri kaynaklar, oluşturulması düzenlenen Sekretarya’nın yapısı ve kimlerden oluşacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirtirlerken, kendilerinden de  her hangi bir isim isteğinde bulunulmadığını söylediler.

Editör: TE Bilisim