Göksu Sürücü Kursun’dan örnek dayanışma gecesi Göksu Sürücü Kursun’dan örnek dayanışma gecesi
 IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, 112 Şebak Kürdünü kaçırdı. 2 Şebak'ın cesedi bulunurken diğerlerinin akıbeti bilinmiyor. Irak Parlamentosu Milletvekili Salim Şebak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IŞİD, yayımladığı bildiride Şii oldukları için Şebak Kürtlerinin de öldürüleceğini duyurdu. Şimdiye kadar 10 vatandaşımız kaçırılarak öldürüldü" dedi. Şebak, köylerden kaçanların Erbil, Kerbela ve Necef'e sığındıklarını söyledi.
ŞEBAK KÖYLERİ BOMBOŞ

Musul'a kuzeydoğusundaki Topzava köyündeki Şebakların çoğu evlerini terk etti. Bölgedeki AA muhabirinin bildirdiğine göre köydeki bomboş sokaklar dikkati çekiyor. Topzava'da Şebakların boşalttığı evlere diğer Şebak köylerinden gelenlerle bazı Telaferli Türkmenler yerleşti.

Topzava köyünün güvenliğinden sorumlu Haşim Mehdi Mecid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şebakların, Şii olduğu için IŞİD'in saldırılarına maruz kaldıklarını söyledi. İnsanların canlarını kurtarmak için evlerini terkettiğini belirten Mecid, "Parası olan Kerbela ve Necef'e gitti. Diğerleri ise Erbil'e sığındı. Bölgemizde peşmerge olduğu için 4-5 aile evlerimizde kaldık. Fakat biz de terdirginiz" dedi.

ŞEBAKİSTAN BÖLGESİ

Mecid, en küçük Şebak köyünün 180 hane olduğunu aktararak, "IŞİD saldırılarından sonra bu köylerde kimse kalmadı. Deyim yerindeyse in, cin top oynuyor" diye konuştu.

Şebakların, İran sultanı Nadir Şah zamanında Irak'a geldiklerini anlatan Mecid, o zaman 56 Şebak köyünün bulunduğu bölgenin, "Şebakistan" olarak adlandırıldığını ifade etti. Kendilerini Kürt olarak tanıttıklarını dile getiren Mecid, "Aramızda Sünni Kürtler de var. Hatta bazı köylerimizin yarısı Sünni. Ancak biz hiçbir zaman Şii-Sünni ayrımına gitmedik. Böyle bir şey söylemeye utanırız" dedi.

Editör: TE Bilisim