Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
 İzmir 1403 yılında büyük türk hükümdarı Timur tarafından gerçekleştirilmiştir. Timur'dan önce Çaka bey bir kısmını bir süreliğine ele geçirmişti izmir'in ancak bu uzun sürmemiştir. izmir'in tam anlamıyla fethi ve türk milletinin idaresine geçmesi Timur ile olmuştur. Şehrin fethedilemeyen, gavur izmir olarak adlandırılan kısmındaki rodos şovalyelerinin hakimiyetini yıkan Timur, şehri tam anlamıyla fethetmiştir. St.Peter kalesi'ni yıkan ve taş üstünde taş bırakmayan Timur, daha sonra şehrin idaresini müslüman halka bırakıp geri dönmüştür.

Aydınoğulları ve Osmanlı arasında el değiştiren şehir, 1422 yılında kesin olarak II.Murat tarafından Osmanlı idaresine geçmiştir. Şehir, Timur'un fethinden sonra kısa süreli yunan işgaline kadar Türk egemenliğinden çıkmamıştır. Timur'un rodos şovalyeleriyle yaptığı savaş, aynı zamanda Timur'un hristiyan kuvvetleriyle yaptığı ilk ve tek savaştır.

İstanbul'dan 50 yıl önce fethedilmesine rağmen kimsenin bilmediği, duymadığı fetihtir neredeyse izmir'in fethi. bugün hala istanbul'un fethinin yıl dönümü kutlanırken izmir'in fethi niye kutlanmaz? tamam o dönemde bu iki şehrin fethi açısından önem farkı bulunmasına rağmen, sonuçta osmanlı'nın ele geçiremediği iki şehirden biri istanbul biri izmir idi anadoluda. timur'la türk egemenliğine giren izmir II.murat'la 1422 yılında osmanlı'ya katılmıştır.

(Alıntı)



Editör: TE Bilisim