Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor? Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor?
İzmir, gastronomi konusunda dünyanın önde gelen 23 şehrinin oluşturduğu Dünya Gurme Şehirler Ağı’na (Delice) üye oldu. Bunu sağlayan anlaşmayı, Fransa’nın Lyon şehrinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş imzaladı.

Lyon Belediye Sarayı’nda düzenlenen Delice toplantısında ilk olarak üye şehirler çalışmaları hakkında bilgi verildi. Lyon Belediye Başkan Yardımcısı Dounia Besson, gıda profesyonellerini ve gurme konusunda uzmanları biraraya getiren bir metropol olduklarını belirterek, Sirha Fuarı başta olmak üzere pek çok etkinlik düzenlediklerini söyledi. Dounia, “Delice şehirlerimiz mutfak ustalığını, tat eğitimini ve vatandaşlar için iyi yemeği geliştiriyor. Ağın başkanı Lyon şehri olarak, Türk şehri İzmir’i ağa kabul etmekten gurur duyuyoruz.” dedi.

Delice Başkanı Jean Michael Daclin ise 2007 yılında kurulan bu ağı geliştirmek için bugüne kadar çok çalıştıklarını ve dört kıtadan 23 şehrin üyeleri olduğunu söyledi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadan üyeleri olmadığına dikkat çeken Daclin, “Oysa Türkiye’ye giden herkesin, buradaki yemeklerle ilgili güzel ve mutlu anıları vardır. Türk mutfağı, ünlü bir mutfaktır. Bu sebeple İzmir’in ağımıza katılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. İzmir, önemli ve güzel yemekleri olan, önemli bir şehir.” dedi.

‘SOFRALAR PAYLAŞTIKÇA LEZZETİ ARTAR’

Başkan Kocaoğlu, 8 bin 500 yıllık geçmişi, katıldığı ulusal ve uluslararası organizasyonların deneyimi, sıcacık iklimi, doğal güzellikleri ve lezzetli sofralarıyla İzmir’in Dünya Gurme Şehirler Ağı’yla buluşmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Kocaoğlu, “İzmir hem sağlıklı üretime hem de sağlıklı tüketime değer veren bir kent. Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, 2006 yılında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olduk. 2009 yılında, sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadele konularını içeren İzmir Şehir Sağlık Rehberi’ni oluşturduk. Belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi ekibimizle her yıl binlerce kişiye sağlıklı beslenme konusunda eğitimler veriyoruz. Süt Kuzusu projesiyle İzmir’de yaşayan 0-5 yaş arası yaklaşık 100 bin çocuğun evine ücretsiz olarak sağlıklı, güvenilir, taze süt götürüyoruz. Gluten tüketemeyen hastalar için Kent Ekmek Fabrikamız'da her gün glutensiz ekmek üretiyoruz.” diye konuştu. Çiftçileri de organik üretim konusunda bilinçlendirdiklerini dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Sağlıklı üretim için toprak ve yaprak analiz laboratuvarlarımızda ücretsiz analiz imkanı sağlıyoruz. İzmir’in dört bir yanında organik pazarlar kuruyoruz. Böylece yerel üreticiyi, sağlıklı ürün arayan tüketiciyle aracısız buluşturuyoruz. Biliyoruz ki deneyimler paylaştıkça değerli, sofralar paylaştıkça lezzetli. İzmir’de yemek demek, binlerce yıl öncesinin sağlık ve lezzet dolu tatlarını deneyimlemek demek. İzmir’de yemek demek neşeyle, keyifle, dostlarla biraraya gelmek demek. Bu yüzden bu birliktelik, Delice’ye üye olmak bizler için çok değerli.”

ORTA ASYA’DAN ANADOLU’YA TÜRK MUTFAĞI

İZTO Başkanı Demirtaş ise Lyon ile ilişkilerinin 2012 yılında başladığını belirterek, en ünlü şeflerinden Joseph Viola’nın ilk olarak İEÜ Mutfak Sanatları Bölümü’nde ders verdiğini söyledi. Daha sonra bu ilişkinin giderek güçlendiğini ve İEÜ öğrencilerinin Lyon’daki restoranlarda staj yapmaya başladığını belirten Demirtaş, “İlk olarak iki şef öğrencimiz Lyon’a geldi. Geçtiğimiz yıl 14 öğrencimiz geldi ve bu yıl ise 24 öğrencimiz gelecek.” dedi. Bu ilişkinin güçlenerek, İzmir’in Lyon’daki Delice ağına katılmasına dek vardığını belirten Demirtaş, “Bizler Orta Asya’da gelen bir milletiz. Anadolu’ya yerleşene kadar Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Asya’dan da yemek kültürüne ait değerleri, lezzetleri birlikte getirdik. Bunların hepsi birleşerek, eşsiz mutfak kültürümüzü oluşturuyor. Sokak lezzetlerimiz de var, eşsiz yemeklerimiz de. İzmir deyince bunlara mutlaka otlarımızı, deniz ürünlerimizi eklemek gerekiyor. Yemek kültürümüzü bundan sonra Delice ağı içinde geliştirirken hem deneyimlerimizi diğer kentlere aktaracağız hem de onların deneyimlerinden yararlanacağız.” diye konuştu. İzmir olarak gastronomi turizmini geliştirmeye büyük önem verdiklerini aktaran Demirtaş, Delice'ye üyeliğin bu açıdan da çok önemli olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilisim