Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Ankara'da kalp nakli bekleyen 11 yaşındaki Deha İdil’in doktoru Kalp Damar Cerrahı Atilla Sezgin, İdil’i geçici yaşam destek ünitesi cihazına bağladıklarını söyledi. Sezgin, destek cihazının süresinin 30 gün olduğunu, bu destek cihazının işlemini bitirdikten sonra ikinci bir destek cihazına geçilebileceğini söyledi. Sezgin, “Yani bundan sonraki süreçte hayatının ne kadar kaldığını söylemek mümkün değil orasını Allah bilir.’’ dedi.

Başkent Hastanesi’nde kalp nakli bekleyen Deha İdil’in doktoru Atilla Sezgin hastasının durumu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Dr. Sezgin, İdil'in sağlık durumu ile ilgili şunları söyledi: “İki gün önce kalbi duran İdil’e canlandırma işlemini yaptık. Geçici yaşam destek ünitesi dediğimiz bir cihaza bağladık. Bu destek cihazının süresi genelde 30 gün kadardır. Ama bu destek cihazı işlemini bitirdikten sonra ikinci bir destek cihazına geçilebilir. Yani bundan sonraki süreçte hayatının ne kadar kaldığını söylemek mümkün değil orasını Allah bilir. Biz elimizden gelen tedbirleri alıyoruz. Dolayısıyla çocuğun kalbi yeterli pompalama fonksiyonunu yapmadığı için biz destek cihazı ile bu aktiviteyi üstlenmiş durumdayız. Bu tür hastalarda donör çok önemli. Donörün çıkması ve onu kullanabilir bir pozisyonda çocuğa kalp nakli yapmamız gerekliliği var. Dolayısıyla acil listede kaydı bulunmaktadır. Donör çıktığında Sağlık Bakanlığı Koordinasyon sistemine bildirilecek onlar da bize haber verecek ve biz gidip alacağız’’

Kalbin canlıdan alınmasının söz konusu olmayacağını belirten Sezgin, beyin ölümünün gerçekleştiği, çocuğun kilosuna ve kan grubuna uygun bir kalp beklediklerini söyledi. Sezgin, “Geçici yaşam destek ünitesi dediğimiz cihaz hastayı yatağa bağlayan bir sistemdir. O nedenle devamlı yatması çocuk olması nedeniyle de zorluklarımız arttırmaktadır.’’ dedi.

Deha İdil’in basında çıkan bir haftalık ömrü kaldığına ilişkin haberlere ise Dr. Sezgin böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Sezgin, “Destek cihazını kullanmayıp şu anda durduracak olsak çocuğun kalbi durabilir o ayrı bir konu. Biz bunu çocuk nefes aldığı sürece devam ettireceğiz’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilisim