‘Türk Kimliğinin Kaynakları’ ‘Türk Kimliğinin Kaynakları’
Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, medya ve demokrasiye darbe operasyonu kapsamında gözaltına alınmalarına, başta gazeteciler Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın sorgulandığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan hukuksuzluklara tepki gösterdi. Sürecin baştan beri hukuksuz yürüdüğünü belirten Gökçe, "Normal süreçte savcının yetkisi neyse, avukatın da yetkisi o. Avukatın en az savcı kadar dosyaya hakim olması en az savcı kadar dosya hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Ancak buruda yaşananlar hukuksuz." dedi.

Gökçe, yaptığı açıklamada yaşanan hukuksuzluklara tepki gösterdi. Şuanda mecrasında yürüyen bir soruşturmanın olmadığının altını çizen Gökçe, şöyle devam etti: "Şuanda mecrasında yürüyen bir soruşturma yok. Her zaman söylediğimiz gibi son 5-6 yıldaki hukuksuzlukların hiçbiri mecrasında yürümüyor. Bu süreç de mecrasında yürümüyor. Baştan itibaren bir tebligatla davet edilip ifadesi alınması gerekirken, insanların polis zoruyla sabahları gelip evlerinden alınması hem rencide edici, hem hukuk adına, hemde adalet adına iç açıcı durumlar değil. Dolaysıyla baştan beri hukuk dışı yürüyen bir sürecin, artık hukuk dışa devam etmesi artık olağandır."

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan skandallara da tepki gösteren Gökçe, şunları aktardı: "Normal süreçte savcının yetkisi neyse, avukatın da yetkisi o. Çünkü dünyanın her yerinde, çağdaş hukuk devletlerinde savunma en önemli şey. Hatta iddianın da önünde kutsal bir şey sayılıyor. Dolaysıyla avukatın en az savcı kadar dosyaya hakim olması en az savcı kadar dosya hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Çünkü suçlanan kişinin neyle suçlandığının ve akıbetinin ne olacağını bilmesi, hatta avukatın bilmesi en doğal hakkıdır. Burada dolaysıyla söylediğimiz gibi, son çıkan 6270 sayılı yasada da avukatın dosyaya erişiminin amacıda buydu zaten. Bu yasa çıktıktan sonraki ilk soruşturma bu oldu. O maddeler uygulanıyor. Buda hukuksuz. Şüpheliyle ilgili durum hakkında an be an avukata haber verilmesi gerekiyor. Mahkemeye sevk edildi mi, serbest mi bırakıldı bütün bu süreçlerin avukata, dolaysıyla şüpheliye bildirilmesi gerekiyor. Ancak burada yaşananlar hukuksuz bir şey."

Gökçe, yaşananların devletin ajansının aracılığıyla kamuoyuna duyurulmasını eleştirerek, "Devlet ajansıyla bunun kamuoyunda bildirilmesi, devleti deforme ettiği gibi kurumları da yıpratıyor. Başka bir faydası olmaz. İnandırıcılığını yitirir. Türkiye'nin ajansının ve televizyonunun, bu kurumların siyasete karıştırılması gerçekten çok acı bir durum." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Baro Başkanı Gökçe, eninde sonunda bu hukuksuzluğun biteceğini belirterek, şunları söyledi: "Türkiye bu hukuksuzluğu da aşar. Türkiye halen demokrasisi güçlü bir ülke. Eninde sonunda bu hukuksuzluk bitecek. Bu kadar hukuksuzlukla bir ülke 10 yıl 20 yıl yaşayamaz ki en azından ekonomisi yaşayamaz. Ekonomi hukuk siyaset hepsi iç içedir. Şeffaf tarafsız olmayan bir hukuk sisteminde ne yabancı sermaye gelir ne de ivme olur ne ekonomi gelişir. Ekonomi dayanmaz."

Editör: TE Bilisim