İnsanlar terk edince viran olan bağların ve bostanların intizarı neden?

Yoksa bereket de mi bizi terk etti?
Dağların ucundaki otlar, kıdık, körpe, kuzu ve davar gelmeyince acaba bize mi küstü? Kabaköy yaylasının eski patika yolunda Cemile Aba’mın Çeşmesi civarında açan kırmızı yaban gülü ne zamandır koparılıp sevgiliye takdir edilmiyor?
Çift Göze’lerin üstündeki Kara Dağ’da açan güller ne zamandır el değmeden açıp soluyor?
  
Köyde koyun, keçi olmayınca kurtlarda yok artık. Dut ağaçları bitince bülbül de köye uğramaz oldu. Ayılar, domuzlar ve çakallar, gün ortasında köyün içinde sürü halinde geziyorlar.
Kara karga ceviz hasretiyle terk etti bu diyarı. Kargaların yuva yaptığı yüksek ağaçlarda hep kesilip kurudu.
Velhasıl viran oldu benim köyüm.
Dağında yetişen buğday ve çavdardan fırında pişirilen ekmeğinin o dayanılmaz nefis kokusunu özledim.
Sütle zillenen Dölek güvecinin emsalsiz kokusunu, fırının altının külünü temizleyen gadananın süzen suyunu, kışın lapa lapa yağıp evlerin bacalarını birleştiren ve bahar sıcağıyla eriyip rahmet olan karı özledim.
Dünya kayak şampiyonu Muzaffer Demirhan’ın doğal kar pistini özledik.

BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...

MEZARLIKLARA KULAK VERİN

Kar da şaşırdı doğa da çıldırdı küstü bize. Allah’ım affet bizi.
Orada yaşayan, çok büyük çile çeken Rahmeti Rahman’a giden ceddimiz önünde bir kez daha saygı rahmet ve minnetle eğiliyoruz. Cıvıl cıvıl, zümrüt gibi yemyeşil bıraktığımız köyümüzü geri istiyoruz.
Köyü gören son virajı dönerken iç çekip göz yaşına boğulan, memleket hasretini içine gömen, yıllarca gözyaşını içine akıtan nice gurbetçiler gittiler, dönemediler ve o hasretle uçmağa vardılar.
Dönenler de bıraktıklarını bulamadılar.
Cenazesi köye gelenlerin kabirleri başında durun ve öykülerine kulak verin. Mezarlıkları nice kahramanların rızık, ekmek, aş ve savaş öyküleri süslemiş.
Mezarlıkta yatanların hayallerini bilmeyen onları anlayamayan mutlu olamaz. Çünkü onlar bizim için kendilerini feda ettiler.

Biz “biz olmayı” terk edersek işte o zaman biteriz.
Bize “biz olmayı” nasip et ve bizi affet Yarabbi!
Memleketi zaruretten çok mahzun bıraktık.
Görevimizi layıkıyla yapmayı nasip eyle Allah’ım!
Bizi o topraklara ve ceddimize layık torunlardan eyle Yarabbi!
(AMİN)

SABRİ ŞENEL

Editör: TE Bilisim