TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Kuzey Kore’deki üniversiteler, son zamanlar bir çok uluslararası sempozyuma katılmaya gayret ediyor.

Kuzey Kore’de lider değişiminin yaşanması, üniversiteleri etkilemeye başladı. Kuzey Kore’deki bazı ileri gelen üniversiteler, son zamanlarda uluslararası sempozyumlara katılmaya gayret ediyor. Kuzey Kore’nin en meşhur okullarından Kim İl-sung Üniversitesi son bir kaç ayda bir çok uluslararası sempozyum ve konferansa ev sahipliği yaparken, diğer taraftan yurt dışındaki programlara da katılım gösterdi.

Halk Ekonomi Üniversitesi ve Pyongyang Yabancı Diller Üniversitesi de son zamanlarda dünyaya açıklamaya çalışan diğer Kuzey Kore okullarından. Kuzey Kore üniversitelerinde yapılan sempozyumlara bakıldığında daha çok ekonomi üzerine konuların ele alınması dikkat çekti.

Başkent’ten uzak olan Wonsan şehrindeki Chung Joon-teak Wonsan Ekonomi Üniversitesi ise daha çok tarım ekonomisi üzerine bazı uluslararası konferanslara ev sahipliği yaptı. Kuzey Kore’nin başkent Pyongyang dışındaki üniversitelerin bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapması ise dikkat çekti.

Uzmanlar, Kuzey Kore’deki genç lider Kim Jong-un’un bu tür vesilelerle ülkeyi yavaş yavaş uluslararası arenaya açmaya çalıştığı yorumunda bulundu. Bazı uzmanlar ise yabancı bilim adamlarının yardımlarını alarak, Kuzey Kore yönetiminin bir an evvel ülkedeki ekonomiyi iyileştirmeye çalıştığını ileri sürdü.

Alınan bilgiye Kuzey Kore’nin bu tür uluslararası sempozyumlarda daha çok Çin, Malezya ve Kanada’daki üniversiteler ile çalıştığı aktarıldı. Öte yandan sempozyuma katılanlar arasında başta ABD olmak üzere başka ülkelerden de bilim adamlarının katıldığı ifade edildi. Kuzey Koreli üniversitelerin, bilim teknik alanında da bu tür organizasyonlara da ev sahipliği yağtığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim