AKP’nin “Yeni Anayasa” tuzağı! AKP’nin “Yeni Anayasa” tuzağı!
Pak Eğitim İşçileri Sendikası Başkanı Abdullah Kayışkıran, dershanelerin özel okula dönüşme projesine mesafeli yaklaştığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşviklerine rağmen bugüne kadar sadece 54 dershanenin dönüştüğünü belirten Kayışkıran, "Dershanelerin kapatılma süreci başlamadan 4 bin 200 dershanenin olduğu dikkate alındığında bu eğitim kurumlarının sadece yüzde 1,3’ü dönüştü. Bu tablo, dershanelerin bütün zorlama ve teşviklere karşın varlıklarını sürdürme konusunda direnç gösterdiğini ortaya koyuyor. 700’den fazla eğitim kurumu ise dönüşmek yerine kapanmayı seçti. Okula dönüşen dershaneler ise ayakta kalma mücadelesi veriyor. Dönüşen eğitim kurumlarından sadece 6’sı 200 öğrenciye ulaştı." dedi.

Pak Eğitim İşçileri Sendikası Başkanı Abdullah Kayışkıran, ‘MEB Algı Operasyonu Yapıyor, Dershanelerin Yüzde 1’i Dönüştü’ başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Hükümetin dershaneleri kapatmak için hazırladığı dönüşüm teşvikinin işe yaramadığını belirten Kayıştıran, "Dershaneler varlıklarını sürdürmek istiyor. Dershaneler için ‘kapatmıyoruz dönüştürüyoruz’ ifadeleri bir anlam ifade etmiyor. Zorla dönüşüm, verilen süre sonunda kapatma olarak algılanıyor ve dönüşüme sıcak bakılmıyor." sözlerini kaydetti.

Bakanlığın, dönüşümü hızlandırmak için ilk dönemde başvuranlara süre geçse bile ‘okul açma eğitim desteği’ gibi birçok avantaj sunduğunu hatırlatan Kayışkıran, "Buna rağmen sadece 54 dershane okula dönüştü. Eğitim desteği alan okullarla ilgili listede ise temel lise olarak sadece 36 kurumun ismi görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

Dönüşümle ilgili tablonun aslını öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullar listesinde açılan temel lise sayısına bakmanın yeterli olacağını kaydeden Kayışkıran, açıklamasında şöyle dedi: "Bakanlığın listesinde 45 tane temel lise bulunuyor. Yani kurumların yaklaşık yüzde 1’i temel liseye dönüşüme ilgi göstermiş. Aynı şekilde 20 kadar kurumunda ilk ya da ortaokula dönüştüğü bilgisi alındı. Bu yıl okula dönüşüme ilgi gösteren kurum sayısı 54. İlk dönüşüm döneminde onay alan 326 kurumdan 261 tanesi bu yıl okul olarak faaliyete cesaret edemedi."

'DÖNÜŞENLER AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR'

Dönüşen dershanelerin de önemli sıkıntılarla boğuştuğuna işaret eden Pak Eğitim İşçileri Sendikası Başkanı Kayışkıran, "Bu dershaneler ancak iki seans öğrenci bulursa gelir gider dengesi kurulabilir. Ancak büyük şehirlerdeki en bilinen dershaneler dahil hiçbir kurum tek seansının yarısına ulaşamadı. 45 kurumdan 200 öğrenciye ulaşan sadece 6 kurum oldu. Bütün bunlar sektörün zorla dönüşüme ilgisini azaltacak. Bugüne kadar 700’den fazla kurum dönüşmek yerine kapanmayı seçti. Kapananların bir bölümü ise okula dönüşmek yerine özel ders bürosu açarak kaçak eğitim yapmayı tercih edenlerden oluşuyor." ifadelerini kullandı.

MEB, RAKAMLARLA OYNAYARAK ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ ETKİLEMEK İSTİYOR'

MEB’in algı oluşturmak amacıyla rakamlarla oynayarak dönüşüme ilgi gösteren dershane sayısını yükselttiğini belirten Kayışkıran, bu kampanyanın Anayasa Mahkemesi’ni etkilemeye dönük olduğunu belirtti. Bakanlığın matematik hilesiyle oranı yüksek gösterip göz boyamaya çalıştığını vurgulayan Pak Eğitim İşçileri Sendikası Başkanı Abdullah Kayışkıran şöyle devam etti: "Bakanlık, sektörde herkesin bildiği komediye dönüşen zorla iş değiştirmeyi, kapananları, dönüştüğü halde okula cesaret edemeyenleri gözden kaçırıp tüm başvuranların dönüşüme istekli olduğunu algısını oluşturmaya çalışıyor. Sektörde yaşanan tüm olumsuzlukları, mağduriyetleri saklayıp sadece rakamlarla yaptıklarının doğru olduğunu gösterme gayretine giriyor. Dönüşüme başvuru oranını yüksek göstermek için hesaplama hilesi olarak yorumlanacak yollara giriliyor. Bakanlık geçen sene 3 bin 640 dershane olduğundan hareket ediyor. Hâlbuki yetkililerin dershaneleri küçük düşürücü açıklamaları başlamadan önce dershane sayısı 4 bin 200’ü geçmişti. Bu arada kapanan 700’e yakın dershane hiç hesaba katılmıyor."

'60 BİN ÖĞRETMEN İŞSİZ KALACAK, 250 BİN KİŞİ MAĞDUR OLACAK'

Dershanelerin kapanması durumunda 60 bin öğretmenin işsiz kalacağını, 1 milyarlık yatırımın heba olacağını, sektörün büyük bir krize gireceğini vurgulayan Kayışkıran, şunları ekledi: "Dershanelerin kapanması önemli sosyal sorunlara yol açacak. 60 bin öğretmen ve diğer çalışanların eş ve çocuklarıyla birlikte 200-250 bin kişi bu karardan etkilenecek. Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir mağduriyete izin vermeyeceğine inanıyoruz. 20 binin üzerinde üyesi olan Pak Eğitim İşçileri Sendikası olarak konunun takipçisiyiz. Üyelerimizle birlikte bütün eğitim çalışanlarının hakkını uluslararası arenada da hukuk zemininde aramaya devam edeceğiz."

Editör: TE Bilisim