Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, dershanelerin eğitime sağladığı katkının yüzde 25 ile OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde olduğunu itiraf etti. Bu katkının kamu yükünü azaltamadığı düşüncesi ile özel okula dönüştürülmek istendiğini belirtti. Dönüşüm sürecinde özel okul olmak için başvuran dershane oranın ise yüzde 25’lerde kaldığını açıklayan Tekin, Haziran 2015’ten itibaren dershanecilik faaliyetlerinin zorunlu olarak sona erdirileceğini, bu tarihten itibaren de başvuruların yüzde 70’lere kadar çıkabileceği tahmininde bulundu.

Antalya, Belek’teki Kaya Otel’de düzenenlene 1. Eğitim Kongresi’nin açılışa katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, açılışın ardından programla ilgili değerlendirmelerde bulunudu. Türkiye’de özel sektörün eğtime sağladığı katkılar hakkında bilgiler sunan Tekin soğuk savaş döneminden sonra bağımsızlığını elde etmiş devletlerin bile özel sektörün eğitime katkısı yüzde 15’ler civarındadır olduğunu söyledi. Tekin, “OECD ortalaması yüzde 15-16 civarında ama Türkiye’de eğitim kademesine göre yüzde 3 ile 4 arasında değişiyor. Bu anlamda çok kötü durumdayız. Fakat bu şu anlama gelmez. Türkiye’de özel sektör, eğitime katkı yapmıyor anlamına gelmez. Diğer taraftan baktığımızda yaklaşık olarak 16 milyon öğrencimiz var. Geçtiğimiz yıl 4 milyon öğrenci dershaneye gidiyordu. Yani sektöre özel sektörün katkısı yüzde 25’ler civarında ama bu doğru yönelendirmiyor.” dedi.

TÜRKİYE’DE ÖZEL SEKTÖRÜN EĞİTİME KATKISI OECD ÜLKELERİNİN ÜZERİNDE! ,

Devlet okularında eğitim gören çocukların bir kere de dershaneler tarafından eğitildiğini ifade eden Tekin, “Bu çelişkiyi, totolojiyi ortadan kaldırmak için biz eğitime katkı sağlamak isteyen özel girişimciler için özel tedbirler alalm. Siz de katkınızı, desteğinizi, yatırım alanınızı bu ülkenin kaynaklarını optimim kullanacak, rasyonel kullanacak şekilde doğru yere kanalize edelim. Dershaneler yerine özel okullar açın biz size destek verelim dedik. Hedefimiz 2023’lü yıllarda OECD ülkelerin ortalamasının üstüne çıkmak. Yüde 15-20 arasınada bir rakamı yakalamak isityoruz.” şeklinde konuştu. Dershanelerin dönüşüm sürecinin sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması durumunda bu rakamları otomotik olarak temin edileceğini aktardı. Tekin, Türkiye’de özel sektörün, dershanelerin eğitime katkısına bakıldığında aşağı yukarı OECD ülkelerinin ortalamsının üzerinde bir rakam ortya çıktığını söyledi.

"DERSHANELERİN SADECE YÜZDE 25’İ DÖNÜŞÜM İÇİN BAŞVURDU"

Dershanelerin dönüştürülmesi amacıyla alınan başvuru sayısı hakkında bilgi veren Tekin, dershanelerin 4’te 1’inin başvuruda bulunduğunu açıkladı. Tekin, “Fakat bizim asıl başvuru hedefimiz önüzüdeki yıl. Çünkü, 2014-2015 eğitim öğretim yılının sonuna kadar dershaneler dershane olarak faaliyetlerini devam ettiriyorlar. Hazin ayı sonu itiariyle dershanecilik olarak faaliyetlerine devam edemiyecek olan kurumlar özel okul açmak için başvuru yapacaktır. Şu an dershane olarak faaliyetlerini devam ettirdikleri için başvru yapmıyorlar. Haziran ayı itibariyle dershanecilikleri sonlandıracağı için özel okula başvuracaklar biz de şu anda yüzde 25’ler civarında olan bu rakamın yüzde 50’nin üstüne çıkacağını tahmin ediyoruz. Şuradan tahmin ediyoruz. Biz bütün bu süreci yönelendirirken dershanecilerle günlerce defalarca toplantılar yaptık. Sektörün yaklaşık yüzde 70’i özel okula dönüş politikasını tasfip ettiklerini, onayladıklarını bize söylediler.” şeklinde konuştu.

Arazi desteği, öğrenci başına maddi destek vererek kamunun sırtındaki yükü özel sektörle paylaşmak istediklerini söyledi. Dershane tartışmalarının böyle başladığına değinen Tekin, "Bir kısım insanlar bu tartışmaları farklı alanlara çekmesine rağmen, doğrusu buydu tartışmanın başladığı nokta burası. Bugün kü toplantıda da biz aynı fikrimizi devam ettirmek istiyoruz. Biz özel sektörün eğitime katkısını özel okul düzeyinde nasıl daha iyi bir noktaya çekeriz onu tartışıyoruz." ifadelerini kullandı.

“Paralel meselesi değil, eğitim meselesi mi?” şeklindeki soruya ise Tekin, "Değil, o politikacıların vereceği bir karar. Türkiye’de hedefimiz bu. Kamu kaynaklarını etkin kullanmak için politikalar üretmek. Devlet okuluna giden öğrencileirmiz özel okula giderse 40 kişilik öğrenci sayısı otomotik olarak 30’a düşecek. Rasyonel olan budur. Dershanecilik faaliyetleri haziran ayı itibariyle artık kalmayacak." cevabını verdi.

Tekin, 1. Eğitim Kongresinin ana başlıklarını eğitim felsefesinin yeni oluşumu, eğitim feslefesinin oluşumunda özel okulların yeri varlığı, pozisyonu olarak açıkladı. “Kongereye özel okul temsilcileri, akademisyenler, özel okul birlikleri, eğitime katkı sağlayan sağlamak isteyem özel sektör temsilcileri herkes burada.” dedi. Kongere 30 Kasım’a kadar devam edecek.

Editör: TE Bilisim