Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler kopma noktasında. İki ülke de karşılıklı olarak büyükelçilerini çekti.

Son olarak Hollanda parlamentosu,“1915'te Anadolu'da Ermenilere yönelik katliamların soykırım olarak tanınması” önerisini kabul etti. Hollanda Dışişleri Bakanı Vekili Sigrid Kaag, bunun hükümetin tanıması anlamına gelmediğini, ama 24 Nisan'da Ermenistan'daki “soykırımı anma törenine” hükümeti temsilen bir heyet göndereceklerini söyledi.


Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamayla, Hollanda’nın aldığı kararı şiddetle kınadı.

“AŞIRI SAĞIN TAVAN YAPTIĞI…”

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Genel Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. “Aşırı Sağın tavan yaptığı Hollanda Türkiye’ye saldırılarına devam ediyor” diyen Şen “Son seçimlerde Aşırı Sağın yükselişinin tavan yaptığı Hollanda’da gündem Türkiye oluyor. Ülkesinde 485 bin Türk kökenli göçmenin yaşadığı bu ülkede insanlarımızın 300 bini de aynı zamanda Hollanda vatandaşı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Hollanda Türk ekonomisinden en fazla yararlanan ve 22 milyar doların üzerinde Türkiye’ye yatırım yapmış bir ülke” dedi.

“HOLLANDA HALA TÜRKİYE KARŞITLIĞINA DEVAM EDİYOR”

Geçen sene referandum sürecinde yaşananlara değinen Prof. Dr. Şen şöyle devam etti:

“Özellikle geçtiğimiz yıl referandum öncesi Dışişleri Bakanımıza ve Aile Bakanına karşı yaptırımlar uygulayan Hollanda hala Türkiye karşıtlığına devam ediyor. Son olarak Türkiye’deki büyükelçiliğini resmen geri çeken, kendi büyükelçisini artık göndermeyeceğini söyledikten sonra Türk Büyükelçisini de ülkesinde istemeyen Hollanda, şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çıkan soykırımının tanınmaması kararına rağmen, Hollanda Parlamentosu’nda Ermeni Soykırımını tanıma kararı aldı..

“HOLLANDA’NIN SOYKIRIMLARI TANINSIN” ÖNERİSİ

Hollanda’yı aldığı kararla eleştiren Prof. Dr. Faruk Şen hükümete de bir tavsiyede bulundu. Şen şunları söyledi:


“Hollanda’nın tarihine baktığınız zaman Çin’den Hindistan’a kadar birçok ülkeye ciddi soykırım uygulayan bir ülke konumunda. Bu açıdan tarihsel kabahatleri büyük olan ülkeye karşı Türkiye’nin yapacağı tek bir atılım TBMM’de önümüzdeki hafta Hollanda’nın yaptığı 7 soykırımını sayarak, bu soykırımlarını tanımak olmalı. Kısasa kısasın en iyi cevabı bu olur. Hollanda Parlamentosu aldığı bu karar ile ülkede yaşayan 485 bin Türk kökenli göçmeni de karşısına almış bulunuyor.”

(Kaynak: Odatv.com)

Hollanda mahkemesinin kararı

Hollanda'da bir mahkeme ise 3 yıl önce, kasabada 300 Boşnak'ın öldürülmesinden Hollandalı BM askerlerinin doğrudan sorumlu olduğuna hükmetti.

Lahey kentinde görülen davada kararı okuyan Yargıç Larissa Alwin, Hollandalı BM barışgücü askerlerinin kontrolleri altındaki kamptan götürülen erkeklerin öldürüleceğini bilmesi gerektiğini, çünkü o dönemde de Sırpların savaş suçları işlediğine dair kanıtlar bulunduğunu vurgulamıştı.

Alwin, "Hollandalı BM barışgücü askerleri bu erkeklerin karargahtan götürülmesinde işbirliği yaparak yasalara aykırı davranmışlardır" demişti.

Bosnalı Sıpların komutanı General Ratko Mladiç ile Hollandalı komutan Ton Karremans (12 Temmuz 1995)Telif hakkıAP
Image caption12 Temmuz 1995'te Bosnalı Sıpların komutanı General Ratko Mladiç ile Hollandalı komutan Ton Karremans Potocari kasabasında yanlarındaki askerlerle birlikte kadeh kaldırıyor

Mahkeme Hollanda'nın 300 erkeğin yakınlarına tazminat ödemesi gerektiğine karar vermişti.

Ancak mahkemeye göre, Hollandalı askerlerin Srebrenitsa'nın düşmesinden ve karargaha değil etraftaki orman arazisine sığınan diğer kurbanların ölümlerinden sorumlu tutulamazlardı.

Hollandalı bakan: Srebrenitsa katliamı önlenebillirdi

Srebrenitsa'da neler yaşandı?

1993 yılında BM Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etti.

Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü.

Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barışgücü karargahına sığındı.

Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi.

Ancak askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnağı Sırplara teslim etti.

Sırp güçler karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp öldürdü. Kadın ve çocuklar da Bosna'nın diğer kesimlerine götürüldü.

Kasabada 8 binden fazla Müslüman öldürüldü.

HOLLANDA BARIS GUCUTelif hakkıGETTY IMAGES
Image captionBir grup Hollandalı barışgücü askeri, Ekim 2007'de Srebrenitsa'daki anıtı ziyaret etmişti

Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlerin büyük kısmı halen Bosna Hersek'in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'i Srebrenitsa'da yaşananlardan sorumlu tutmuş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkemenin savcıları, Srebrenitsa'da Müslümanların öldürülmesi emrini verdiğini belirttikleri eski Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç'in de ömür boyu hapse mahkum edilmesini talep etmişlerdi.

(Kaynak: BBC)






Editör: TE Bilisim