Türk insanına anlatılmayan gerçekler! Türk insanına anlatılmayan gerçekler!
MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, "Kaçak ürünler Türkiye'ye 3 milyar 575 milyon dolar kaybettirdi." dedi. Kaçakçıların İran ve Irak'a günübirlik turlar düzenleyerek yurda yılda 500 bin ton civarında kaçak şeker, 60 bin ton kaçak çay, 25 bin tonu kaçak sigara soktuğunu öne süren Yılmaz, kaçak sigaranın Türkiye’ye yıllık vergi kaybının 3 milyar dolar, kaçak çayın maliyetinin 75-80 milyon dolar olduğunu ifade etti. Yılmaz, yurda kaçak sokulan kivi, muz, kavun, karpuz, ananas, mango gibi tarım ürünlerinin maliyetinin ise yıllık ekonomik değerinin 500 milyon dolar olduğunu belirtti.

Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda görüşülen 2015 bütçe görüşmelerindeki konuşmasında Türkiye’de kaçakçılık sektörünün ekonomiye verdiği zararla ilgili bir konuşma yaptı. Kaçak et, kaçak canlı hayvan ve uygulanan yanlış ve günübirlik palyatif tedbirler yüzünden hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Yılmaz, kaçakla rekabet edemeyen besici ahırlarının kapısına kilit vurduğunu aktardı. Yılmaz, yol geçen hanına döndüğünü ileri sürdüğü sınırların durumunun canlı hayvan kaçakçılığını körüklediğini ve cezbettirdiğini belirterek, “Her yıl Irak ve İran'ın fabrikalarında üretilen sigaranın yaklaşık 25 bin tonu kaçak yollardan Türkiye piyasasına sokuluyor. Kaçak yollardan gelen bir konteyner kaçak sigaranın bıraktığı kâr 1 milyar 250 bin dolar civarındadır. Bu kaçakçılıktan dolayı ülkemizin sadece yıllık vergi kaybı 3 milyar dolara yakındır. Diğer ekonomik ve sosyal zararlar ise hesaba dahi katılmıyor. Ülkede tütün üretimini bitirirken oluşan boşluk mamul edilmiş kaçak sigaraya bırakılmıştır.” şeklinde konuştu.

Pancar üreticisinin kotalarla, pancara ucuz fiyat vermelerle, polar oranıyla, oynamalarla âdeta ürettiğine pişman edildiğini ifade eden Yılmaz, “Kullandığı mazot, sulamadığı kullandığı elektrik, ilaç, tohum ve gübre fiyatları zaten çiftçimizi perişan ederken Hükümet şeker kaçakçılığına âdeta göz yummaktadır. Kaçakçıların İran ve Irak'a günübirlik turlar bile düzenlediği şeker kaçakçılığıyla yurda yılda 500 bin ton civarında şeker girmektedir. Pancar üreticimizin el emeği alın teri karşılığı ödenmesi gereken paralar kaçakçıların cebine gitmektedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de özellikle doğu ve güneydoğuda ve Çukurova'da tüketilen çayın yaklaşık 60 bin tonu kaçak yollardan geldiğini de bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bunun önemli miktarı İran ve Suriye sınırından ülkemize giriyor. Ülkemize maliyeti ise yaklaşık 75-80 milyon dolar civarındadır. Ülkemizde çay üreticilerinin çektikleri sıkıntılar ortadayken, ürününü haraç mezat aracılara, fırsatçılara vermek zorunda bırakılırken bu sektörde kaçakçılığı da göz yumularak çay üreticimizin de emekleri heba ediliyor. Sınır ticaret adı altında özellikle sınır kapılarımızdan ülkemize sokulup tüm yurda dağılan başlıca kivi, muz, kavun, karpuz, ananas, mango gibi ürünlerimizin kaçakçılığının yıllık ekonomik değeri ise 500 milyon dolar civarındadır. Tüm bunların yanında her türlü konserve, konsantre meyve suyu, salam, sosis, hazır et ürünleri, bal, süt tozu, mama, hazır çorba, sos, mayonez, ketçap gibi gıda katkıları ile özellikle Orta Doğu ülkelerinden ülkemize gelen pirinç ve bakliyat ürünlerinin kaçakçılığı ciddi artışlar göstermektedir. Yine son yıllarda özellikle İran üzerinden yurda kaçak olarak sokulan zirai mücadele ilaçlarının miktarlarında önemli bir artış gözlenmektedir.”

Editör: TE Bilisim