Milli Eğitimin Milliliğine Bir Dokunuş Milli Eğitimin Milliliğine Bir Dokunuş
Millet derneğinde yapılan kutlu doğum programına ilgi oldukça yoğundu. Dernek yönetiminin yapmış olduğu açıklama şu şekildedir;
         Değerli Millet Derneği yetkilileri, değerli hanım efendiler değerli dostlarım ve davetlililer ve çok değerli minik kardeşlerim. Hz. Peygamberin dünyaya teşrifinin 1442. Yıl dönümü dolayısı ile burada bir sohbet yapmak üzere bulunuyoruz. Bu toplantı hepimiz için mübarek olsun. Onu daha iyi anlamayı cenabı haktan niyaz ediyorum.
Yüce rabbimiz hz. Peygamberi bize bir uyarıcı olarak, müjdeleyici olarak ve bir şahit olarak gönderdiğinin bir ayetinde şöyle ifade ediyor: “Biz seni şahit olarak gönderdik, müjdeleyici olarak gönderdik, uyarıcı olarak gönderdik”  burada dikkat  edelim  tehtit edici olarak buyurmuyor cenabı hak uyarıcı olarak gönderdik buyuruyor…
VAKTİNİN ÇOĞU AMEL-İ SALİH İLE GEÇİYORDU
Peygamberimizin günlük ibadeti 5 vakit namazdı. Altıncı vakit teheccüd sırf ona farz. Oturupta tesbih çektiği, zikir çektiği yoktu.  Öğlene kadar dünya işleriyle uğraşıyor. Gelen heyetlerin sorduğu soruları cevaplıyor problemlerini çözüyordu. Bunun adı Ameli Salihtir yani güzel faydalı yararlı işler yapmaktır. Öğlende namazını kılıyor biraz uyku uyuyor istirahat ediyor peygamberin dinlenmeye ihtiyacı var kaylule uykusu deniliyor. Şöyle 1 saat uyuyor ondan sonra ta akşama kadar dünya işleri ile uğraşıyor insanların işleri ile uğraşıyor. Yatsı vaktinde yatıyor  sabah kalkıyor bütün hayatı böyle geçmiştir. Daha sonradan insanlar başka dinler de olan ruhbanlık alametlerini yapmaya başladılar. Şimdi bi de zikirmatikler çıktı. Ama peygamber efendimizde böyle bir müslümanlık anlayışı olduğunu görmedim. Allah ne diyor ben kulumu size örnek olarak gönderdim. Onun gib yaparsak cennete gidermiyiz elbette gideriz. Ama birileri ne diyor bizim dediklerimizi de yapacaksınız. Tabii sizden rant sağlayacaklar. Siz onun dükkanına uğrayacaksınız. Onun dükkanından da alışveriş yapacaksınız. Peygamberi iyi tanımak lazım. Peygamber nasıl bir şahsiyetse öyle olmak lazım. Mesela Asr-ı Saadet kitabını okuyan kişiyi kimse kandıramaz.
EN ÇOK KADINLARI ONURLANDIRMIŞTI.
Din deyince kadın anlaşılmıyor erkek anlaşılyor ama bizim dinimiz böyle değil hem kadınlar hem erkekleri kapsıyor. Peygamberimizin kadın sahabileri de vardı. Ben deniz sizlere biraz o kadın sahabilerden bahsedeceğim. Efendimiz kadınları hak ettiği yeri verdi. Kadınları onurlandırdı. Müslümanların bir numarası kimdir. Hz. Hatice. İlk müslüman bir kadındır. Kadınlar ne kadar iftihar etse azdır. Hanımlarının en genci hz. Ayşe idi ve hz. Ayşe dinin öğretmede bir numaraydı. Demekki öğretmenlerin bir numarası kimdir o da bir kadındır. Hanımları namazlara götürdü. Bayram namazlarınıa gelmelerini emretti. Hz. Peygamberin hanımları ve kadın sahabiler bir çok hadis rivayet ett. Yani dine hizmet ettiler. Ve Kur’anda bazı süreler ismini kadınlardan almıştır. Nisa suresi ve Meryem suresi gibi. Şimdi ben diyorum ehli kitaba bizde sizin peygamberlerin adı var Kur’anda her evde bir Meryem var sizde var mı yok. Demekki biz ayrım yapmıyoruz. Kadına saygı duyuyoruz. Peygamberin hayatında olan bazı kadınlardan bahsedecğim ama burda bir ayeti okumak istiyoru. Bir sahabi kadın geliyıor ve diyor ki ya resulullah kuranıkerimde ki ayetler hep erkeler e iniyor hep erkek kipi ile iniyor. Efendimiz bir şey söyleyemiyor ve biraz sonra Ahzap suresinin 35.ayeti iniyor: AHZAB 35. Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata devam eden erkekler ve taata devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah’ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.” Bu ayet iniyor ve kadınlarla erkekleri eşit kılıyor. Tabii daha başka ayetler var.
Şimdi size hanım sahabelerden bahsedeceğim. Bir numara hz. Hatice idi. Hz. Haticenin cahiliye devrinde Tahire idi. Annesinin adı fatıma efendimiz kızına anaanesinin adını verdi. Efendimiz haticenin üçüncü eşi idi. 24 sene beraber yaşadılar. Efendimiz 25 hz. Hatice 40 yaşında idi. Çocuklarının çoğu hz. Haticeden oldu. İslamda hz. Hatice çok büyük bir rol oynadı. Ona moral veriyordu. Yükünü hafifletiyordu. Peygamber efendimize ilk vahiy geldiğinde efendimiz çok şaşırmıştı. Hz. Hatice ona ey amcaoğlu dedi. Amca oğlu değildi ama amca oğlu derdi. O bahsettiğin kişi Cebrail sana gelince bana haber verirmisin diyor. Hz. Peygamber cebrail gelince ona haber veriyor. Hz. Hatice peyganberimizin gördüğü kişinin cebrail olduğunu anlamak için başını açıyor ve peygamber cebraili göremiyor. O zaman işte bu Cebraildir diyor ve peygamberi rahatlatıyor.
HZ. HATİCE(R.A)
Bir defasında efendimiz hz. Haticeye Allah sana selam söylüyor dedi. Rivayet edildiğine göre Cebrail şöyle demiş ya muhammed hz. Hatice ye selam söyle diyor. Hz. Hatice  şöyle karşılık veriyor: “Allah kendisi selam dır selam da allahtandır cebraile de selam olsun” diyor. Ve hz. Peygamber onunla ilgili olarak yeryüzünün en hayırlı kadınları dörttür. 1. Si Meryem binti İmran, 2.si Firavunun hanımı Asiye, 3.sü Hatice binti Hureyri, 4.sü onun kızı Fatıma.
HZ. AİŞE(R.A)
Şimdi ikinci bir sahabi hanımdan bahsetmemiz gerekiyor müminlerin annesi tüm müslümanların hocası hocaların hocası hz. Aişe evlenirken 17 yaşında idi. Efendimiz onunla nasıl evlendiğini anlatıyor hz. Hatice ölmeden evvel hz. Aişe yi rüyasında ipekten bir sedir üzerinde oturuyorken görmüş peygamberimiz. Ordan anlamış ki Allah onu hz. Aişe ile evlendirecek. Hz. Hatice vefat edince hz. Aişe ile nikahlanmış. Hz. Aişe hicri 57 senesinde vefat etmiştir. Çok iyi şiir okurdu. Olayları şiirle anlatırdı.
ŞİFA BİNTİ ABDİLLAH (R.A)
Bir başka sahabi hanım Şifa binti Abdillah’tır. Bu hicretten önce müslüman oldu. Biat nasıl oluyor doğrudan doğruya huzuruna gelerek biat ediyordu. Perde arkasından değil. Yalnız tokalaşmıyordu bir tasa su koyum bu şekilde biat alırdı. Ve hz. Peygamber ona hanımlarına yazı yazmayı öğretmesini emretti ve karınca duasını öğretmesini emretti. Cahiliye döneminde bazı dualar okuyordu ve peygamberimize geldi ve ben böyle dua okuyordum sakıncası var mı diyor peygamber de sakıncası yok oku diyopr hatta Hafsa’ya da  öğret diyor.
HANIM RAVİLERDEN YALNCI ÇIKMADI
İslam tarihinde islami ilimler içinde bir ilim var nedir o ilim hadis ilmi. Bu hadisleri nakledenler ravi deniliyor. Erkek raviler içinde pek çok yalancı çıkmıştır. Alimler bu kişileri kitaplarda yayınlamıştır. Fakat kadın raviler içinde te bir yalancı çıkmamıştır. Bu Ümmü Eymen efendimizin annesi vefat edince efendimiz alıp medineye getiren işte bu Bereket ümmü Eymen hanımefendidir. Efendimiz Ümmü Eymen beni,m 2. Annemdir derdi.
ESMA BİNTİ ZEYD (R.A)
Esma binti Zeyd isimli sahabi hanım meşur yemen valisi Muaz bin Cebelin amcasının hanımı idi. Rivayete göre efendimizin yanına geldi bir hanım efendi erkelerin olduğu bir yere geliyor ve direkt soru soruyor bu büyük bir medeniyet. Soru soruyor. Ya Resullullah benim arkamda birkadın topluluğu var ve beni gönderdiler şu soruları sor dediler. Biz kadınlar zayıf varlıklarız evde oturan ve erkeklerin arzularını yerine getiren insnlarız. Halbu ki erkekler savaşa katılıyorlar ya resul biz erkeklerin alacakları sevaba ortak olurmuyuz?  Peygamber cemaatine dönüyor ve bu kadının sorusunu duydunuz mu? Bundan daha güzel bir soru olur mu diyor dinini öğrenmek için diyor. Cemaati evet diyor.ve efendimiz cevaben: “ sizden biri eğer aile geçimini iyi sağlarsa meşru ölçülerde kocasına itiat ederse, ve aile içinde kavga çıkarmassa bu hanımların yaptığı bu işler erkeklerin yaptığı bütün işlere denktir aynı sevabı sizlerde alacaksınız” diyor. Ve kadın sevinerek tekbir sesleriyle arkasında ki cemaate gidip müjdeyi veriyor.
Bir hanım sahabi geliyor ya resullullah babam beni zorla istemediğim kimse ile evlendirdi diyor. Efendimiz babasını çağırıp onu kocasından boşatıyor ve kadının istediği kişiyle evlenmesini sağlıyor.
İşte islam dininin kadına verdiği onur saymakla bitmez. İslam insanı onurlandırdı ama en çok kadını onurlandırdı. 

Editör: TE Bilisim