TRT Belgesel  den skandal TRT Belgesel den skandal
I. Kosova zaferini Cumartesi günkü yazımda anlatırken aklıma başlıktaki soru geldi. Haçlılar Kudüs'ü Müslümanların elinden kurtarmak ve dolayısıyla İslamiyetin yayılışını durdurmak amacıyla kendi topraklarından yani Avrupa'dan Kutsal topraklara yani Ortadoğu'ya çoğu Anadolu üzerinden biri çocuk haçlı seferi olmak üzere 1096-1291 yılları arasında toplam dokuz sefer yapmışlardı.

Bu seferlerde karşılarında hep Türkleri gördüler. Anadolu’da Türk Beylikleriyle Anadolu Selçukluları'nı daha güneyde ise Eyyubiler'i bulmuşlar ve biri hariç tamamında bozguna uğramışlardı...
Bu "Haçlı Zihniyeti" günümüze kadar bitmediği gibi Osmanlıların ilk yıllarında da devam etmişti. Ancak hep bir heves ve umutla karşılarına dikildikleri Osmanlılar'dan her seferinde gerekli cevabı fazlasıyla almışlardı.
Okunabilirliği sağlamak adına fazla uzatmadan bu yazımda Osmanlılar'a Kuruluş Dönemlerinde yapılan Haçlı Seferlerini kronolojik sırayla vermek istiyorum.
  • OSMANLI'YA HAÇLI SEFERLERİ
I- 1364 Sırp Sındığı veya I. Çirmen savaşı
2- 1371 (26.9.1371) II. Çirmen savaşı
3- 1389 (15.6.1389) I. Kosova savaşı
4- 1396 (25.9.1396) Niğbolu savaşı
5- 1444 (10.11.1444) Varna savaşı
6- 1448 (17.10.1448) II. Kosova savaşı.
Bu seferlerde Papanın desteği ile Macaristan, Fransız, İngiliz, İskoçya, Belçika, Felemenk, Lehistan, Çek, Avusturya, Bavyera, Bohemya, İtalya, İspanya, İsviçre ile tüm güneydoğu Avrupa ülkeleri askerleriyle buradaydı. Fransız şövalyeleri ve en tanınmış Alman asilzadeleriyle şövalyeleri kısaca o tarihte Avrupa’nın en güçlü şövalyeleri ve tüm asilzadeleri ile Eflak ve Erdel kuvvetleri de bu oluşuma katılmışlardı.
Ancak hepsi kendi adlarına hüsran ile sonuçlanmıştır. Osmanlı kuvvetleri bütün bu meydan savaşlarında çok kısa sürelerde karşısındaki orduları tamamen imha etmiştir.

Erhan AKÇAY

Editör: TE Bilisim