Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
PKK HALKIN KENDİLERİNİN YANINDA OLACAĞINA İNANMIŞTI

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki en eski caddelerden önde gelen İzzetpaşa caddesinde bir ayakkabı boyacısı Vahit Çetin, ”Bunlar (PKK) halkın kendilerinin yanında olacağına inanmıştı. Halk onlarla beraber ayaklanacaktı. Mahalleyi tabanca ve bombayla doldurdular fakat bombalar patlayınca hepimiz kaçtı. Yanlarında kimse kalmadı.”

PKK ‘HALK AYAKLANACAKTI’ GÖRÜŞÜNE GÜVENDİ

Kürt siyasetinin politik olarak çok güçlü olduğu 7 Haziran seçimlerinden sonrasında PKK neden şiddeti şehirlere taşıdı? Çetin’in tespiti aslen bu soruya da yanıt niteliğinde. ‘Halk ayaklanacaktı’ görüşü aylardan beri bölgede dillendirilen bir iddia. Hatta PKK’nın da buna güvenerek çatışmaları şehir merkezlerine taşıdığı da konuşuluyor.

ŞEHİRLERDEN PKK YÖNETİMİNE GİDEN RAPORLAR ETKİLİ OLDU

Bu konuda ortaya atılan iddialardan en önemlisi şehirlerden PKK yönetimine gönderilen raporlar. Yazılı olarak gönderilen raporların yanı sıra yüz yüze görüşmelerde aktarılan bilgiler de mevcut.

"KOBANİ OLAYLARINDAN sonrasında KARAR VERİLDİ"

Al-Monitor’un yaptığı araştırma bu raporlardan Kürt siyasetine yakın ve siyasetin içinden biroldukça kişinin haberdar olduğunu gösteriyor. Al-Monitor’a mevzuşan ve isminin güvenlik sebebi öne sürülerek gizli kalmasını isteyen bir fert, şehir çatışmalarına 2014 yılındaki Kobani vakalarından sonra karar verildiğini söylemiş oldu.

"PKK'YI VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR"

Aynı fert bu eylemlerden sonrasında örgüte gönderilen raporlarda halkın ayaklanmaya hazır olduğunun vurgulandığını belirterek, “Halkın halk savaşına hazır olduğunu yazdılar çizdiler. Bu sonucun bunun üzerine alındığını düşünüyorum” dedi. Aynı kaynak Kürt siyasetinin önemli isimlerinin PKK’yı bu karardan vazgeçirmek için çok uğraştığını sadece başarılı olamadığını da sözlerine ekledi. Bu kaynak örgütün yanlış yönlendirme yapan kişileri tespit etmeye çalıştığını belirtti.

KARAYILAN ŞEHİRLERDE SAVAŞ YAŞANMASINA GEREK YOKTU

29 Mart’ta piyasaya çıkan bir habere bakılırsa, PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan şehirlerdeki hendek stratejisinin yanlış olduğunu söylemiş oldu. Örgüte yakın bir ajansa açıklama icra eden Karayılan, “Şehirlerde bu düzeyde bir savaş yaşanmasına gerek yoktu” dedi.

ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ

Bu mevzuda informasyon sahibi olan başka bir birey de senelerdir bölgede gazetecilik icra eden biri. O da adının yazılmasını istemiyor. Al-Monitor’a mevzuşan bu fert örgüt yöneticilerinin yanlış bilgilendirildiğini savundu. Örgütün şehir merkezlerindeki birimlerinin 7 Haziran’daki seçim neticelarını yanlış yorumladığını düşünen bu birey, “HDP’nin yüksek oy aldığı yerlerde seçmenlerin tamamının ayaklanma politikasına arka çıkacağını sandılar. Topluma PKK’nin 600 bin milisi olduğu detayları yayıldı. Bu bilgiler dağ kadrolarına kadar gitti. Mesela Diyarbakır-Bingöl karayolunda hendekler kazıldı. O dehemmiyet çözüm süreci olduğu için devlet karışmadı. Bu da aşırı bir güven getirdi. Bunun ardından, çatışmaların şehirlere taşınmasına neden olan öz yönetim örgütün önüne konuldu. PKK da kabullenmek zorunda kaldı” diye mevzuştu.

ESKİ PKK YÖNETİCİSİ RAPOR GELDİĞİNİ DOĞRULADI

PKK’nın eski yöneticilerinden Hüseyin Turhallı eskiden beri örgüte bu tarz raporların geldiğini söyledi. Turhallı, raporların yalnız zamanlama üzerinde etkili olabileceğini belirterek, “sorun yalnız bu raporlar değil. Rojava ayağı var, bir olasılık dışarıdan verilen bir ümit var. Tabii bir de devletin kışkırtmalar var. Raporlar sadece ve sadece zaman üzerinde etkili olur. PKK’da bir plan ve program varsa raporlar bir tek onun vakitını belirler” şeklinde konuştu.

DURAN KALKAN'IN AÇIKLAMALARI DA O İDDİALAR DOĞRULADI

Kürt siyasetini yakından takip eden kesimlere nazaran, örgüt yöneticilerinden Duran Kalkan’ın çatışmalarla ilgili yaptığı “Ağır bir bilanço oldu. Bu düzeyde saldırı beklemiyorduk; yanılmışız, hata yapmışız. Düşman da olsa karşımızdaki güçlerin insan olduklarını sanıyorduk” açıklaması da bu iddiaları doğruluyor.

KCK İDDİALARI REDDETTİ

PKK’nın şehir yapılanması KCK Al-Monitor’un sorularını e-posta yoluyla yanıtladı. Örgüt yönetimi şehir çatışmalarının raporlarla ilgili olduğu iddiasını reddetti.

Editör: TE Bilisim