Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 Yerel seçim sonuçlarında partilerin ülke geneli oy oranlarını gösteren ‘il genel meclisi ve büyükşehir ilçe meclisi’ oy oranları ilginç bir tabloyu ortaya koydu. Sadece belediye başkanlığı olarak bakıldığında haritada renkler AK Parti hakimiyetinin yanında BDP ve CHP ’yi işaret etse de aslında MHP ciddi bir atılım yaptı. Yüzde 40’ın üzerinde oy oranına sadece Osmaniye’de ulaşan MHP yüzde 10-40 oy skalası dikkate alındığında 64 ilde aslında önemli bir konuma. Üstelik bu iller CHP gibi kıyılardan veya BDP gibi Güneydoğu’dan ziyade Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz’e yayılmış durumda. 
Belli oy barajları çerçevesinde partilerin ülke genelindeki oy oranlarına bakıldığında şu sonuçlar göze çarpıyor:

ANADOLU BARAJI YÜZDE 40: Kıyılar ve Doğu ile Güneydoğu hariç Anadolu’da mutlak bir AK Parti hakimiyeti söz konusu. Burada neredeyse tüm illerde AK Parti yüzde 40’ın üzerinde oy aldı ve adeta barajı bu seviyeye çekti. AK Parti’nin buralardake yegane rakibi ise MHP. MHP Anadolu’da önceki seçimlere kıyasla hiçte azımsanmayacak düzeyde bir oy artışı sağladı. Nitekim MHP’nin Yüzde 20-30 arası oy aldığı illerin büyük çoğunluğu Anadolu’dan. CHP ise Anadolu’da yüzde 20-30 oy skalasında Çorum, Uşak, Bilecik, Eskişehir gibi önceden de belli posantiyele sahip illerde bir başarı yakalayabildi.

MHP’NİN POTANSİYELİ YÜKSEK: Ülke geneli oy oranlarının ilginç sonuçlarından birisi de MHP’deki oy atağı. Muhalefet partileri arasında bir kıyaslama yapıldığında MHP yüzde 40 üzerinde oy aldığı iller bakımından oldukça geride kalsa da yüzde 20-40 oy skalası açısından bakıldığında tam 43 ilde ciddi bir oy aldığı görülüyor. Ana muhalefet partisinin bu düzeydeki oy aldığı illerin sayısı ise 31. Yine yüzde 10-20 arasında da MHP öne çıkıyor. MHP’nin bu düzeyde oy aldığı iller 21. Yani MHP toplamda 64 ilde aslında önemli bir oy potansiyeline sahip. Ve bir başka önemli sonuç da MHP’nin oylarının Doğu ve Güneydoğu hariç tüm bölgelere yayılması.

Editör: TE Bilisim