Hani Kürt halkını direnişe davet ediyordun? Sen onca yıl Özerk Kürt Devleti hayal et, sonra da Kürtçe bilme!..


Rudaw TV’ye demeç veriyor içeriden beyefendi… Cumhurbaşkanı adayı olan beyefendi hani…

Rudaw TV hangisi mi? Barzani’nin Kuzey Irak’ta kurdurduğu bir televizyon kanalı.

Soruluyor:

"Kürtçe dil bilgisi çalışmanız ne aşamada? Kürtçe’nizi ne kadar geliştirdiniz?

Demirtaş’ın cevabı:

Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
“Türkçeye hakimiyetim kadar bir hakimiyetim oluşmadı maalesef ama azimliyim, uğraşıyorum. Aslında ben Zaza’yım. Zazaca’mı fazla geliştirmeden Kurmanci’yi öğrendim biraz. O da mecburiyetten oldu. Yani ben iki defa asimilasyona uğradım böylece...(Gülüyor...)"

Peki kendi kendine bu TÜRKÇE’ye hakimiyetin nedenini sordun mu Demirtaş?

Mesela toplumumuzun neredeyse tamamı yabancı dil olarak İngilizce öğreniyor ama İngiliz lisanına hakim değil. Neden acaba?

Sen ise maşallah her meramını Türk dilinde kesintisiz anlatabiliyorsun. İyi bir laf cambazısın. Bir başka Kürt kökenli daha var örneğin.. Yılmaz Erdoğan… o da ününü TÜRK DİLİNDE YAZDIĞI birbirinden güzel eserlere borçlu… Bir okyanus kadar zengin bir dili ustalıkla kullanarak kitlelerin çok sevdiği mizah eserlerini üretiyor. Kürtçe’de yapsa, bir iki gülersiniz ama sonra kendini tekrar etmeye başlar. Çünkü dilin arkasındaki hinterland büyük değil.

“Kürt halklarına özgürlük” filan diyorsun bunca senedir ama dönüp bir Kürtçe’ye bile hakim olamamışsın. İnsan göstermelik olarak birkaç Kürtçe kitap okur.

Niye yapmadın acaba?

Acaba o her fırsatta ve hatta bu röportajda bile asimilasyondan bahsediyorsun ya… yoksa Türk dilinin bilimde, sanatta ve sosyal yaşantıda ülke insanına nasıl katkı sağladığını gördüğün için olabilir mi?

Yoksa senin “asimilasyon” dediğin ve bizlerin de TÜRKÇE deyip, bayraklaştırdığımız ve senin gibi düşünenler hariç, Kürt’ü, Ermeni’si, Yahudi’si ve Rum’u ile birlikte katkı verip büyüttüğümüz bir rekabetçi ülke olmamızı destekleyecek kültürümüzün, aslında doğru bir kültür olduğuna dair içsel bir inancın olduğundan olabilir mi? Sen bir türl kabullenemesen bile?

Bu ülkede yüze yakın dil ve kültür var ve tüm bu etnik kökenlerden gelenler bir araya gelip TÜRK BAYRAĞI ve TÜRKÇE altında kendisini ve ülkesini geliştirirken; siz çıktınız “asimile oluyoruz” dediniz!

Oysa TÜRK DİLİNE katkı vermiş ne Kürtler var iken, ne Ermeniler Türk Sanat Müziği şarkısı yaparlarken, hiç anlamadınız ki, ortadaki devlet, bayrak ve dil hepimizin kıskançlıkla sahip çıkması gereken ve birlikte vücuda getirip geliştirdiğimiz ÖZGÜN KÜLTÜRÜMÜZ olmuştur…

Kendini istediğin kadar zorla; asla Kürtçe’ye hakim olamayacaksın!  Kim milyonlarca roman, şiir, şarkı yazılmış, milyonlarca bilim kitabı üretilmiş bir dili (TÜRKÇE) bırakıp da köhne ve yetersiz bir dilde siyaset yapabilir ki?

Öğreneceksin Selahattin Demirtaş… bu ülkeyi Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si Rum’u Çerkezi ve daha sayamadığımız bir dolu etnik kökenli insanı bugünlere getirmiştir.

BU ÜLKE VE BU KÜLTÜR HEPİMİZİNDİR.

Yaşayarak öğreneceksin!

Not: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına aday olan hiçbir Cumhurbaşkanı “asimile edilmişiz” demez. Ayıptır! Sen bu ülkeye başkan adaylığını koyuyorsun!!! Neren asimile edilmiş? Bunca yıldır Kürt siyaseti yürüt, “Kürt halkları eziliyor” de, sonra Cumhurbaşkanlığına aday ol. Arada kendine şu soruyu sorar mısın bir zahmet? Bir ülke etnik kökenli vatandaşlarına sırf kökenlerinden ötürü ötekileştirme yapıyorsa nasıl oluyor da ONLARDAN BİRİ CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİYOR?

Ayıptır ve de günahtır!

(Alıntı)






Editör: TE Bilisim