Türkmen Yolbaşçısı ve büyük mücadele kahramanı Dr. Nefi Demirci'nin ardından... Türkmen Yolbaşçısı ve büyük mücadele kahramanı Dr. Nefi Demirci'nin ardından...
Sivas’ta özelleştirildiğinden beri sağlıklı üretim yapamaması, maaşları düzenli ödeyememesi ve sık sık grevlere sahne olmasıyla gündeme gelen SİDEMİR demir çelik fabrikasında işçiler, artık sabırlarının kalmadığını ifade etti. Çelik İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Erturhan, "Kısa vadeli çözümler istemiyoruz. Sorunlara çözümü yetkililerden alamazsak iş akdimizi tek taraflı feshedeceğiz. Yasal yollara başvurarak alacaklarımızın peşine düşeceğiz.” dedi.

Geçen yıl kış aylarında maaşlarını alamadıkları için yaptıkları eylemlerle sürekli gündemde olan demir çelik işçileri, değişmeyen sorunları nedeniyle yine mağdur oldu. Yılda en az 2 -3 kez üretimin durduğu fabrikada çalışan işçiler, maaşlarını alamadıklarından yakınıyor. Kayyum denetimindeki fabrika işçileri, Kayyum Heyeti Başkanı Vali Alim Barut huzurunda geçen Mart ayında imzaladıkları protokolle sevinmişti. İşçiler, tekrar aynı sorunlarla karşı karşıya kalmaktan şikayet ediyor.

Çelik İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Erturhan, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında yaşadıkları sorunları dile getirdi. SİDEMİR Demir Çelik Fabrikası’nın uzun yıllardır çok ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Erturhan, sorunları kısa vadede çözerek bugünlere geldiklerini ancak bayramdan bir hafta önce fabrikada üretime ara verildiğini kaydetti.

Çalışanların ciddi maddi sıkıntılarla karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Şube Başkanı Erturhan, “Kurban Bayramı'nda evlerine ekmek götüremedi, okullar başladı, çalışan 650 arkadaşımız çocuklarına kalem silgi alamadı. Şu anda ciddi bir belirsizlik var. Fabrika yetkilileriyle görüşmemizde ne zaman çalışacağı ve üretime başlayacağı yönünde kesin bir tarih verilmiyor. Bu şartlarda ve ilgisizlikte devam edilirse fabrikanın 1 -2 ay sonra kapanacağına artık inanmış durumdayız.” diye konuştu.

Fabrikadaki sorunların 11 yıldır yaşandığını anlatan Mustafa Erturhan, artık kısa vadeli çözümler istemediklerini, sorunların çözülememesi durumunda iş akitlerini feshederek yasal yollara başvuracaklarını açıklayarak şöyle devam etti: “Sendikalı çalışanların 2,5, teknik çalışanların 6, idari çalışanların ise 9 maaşa yakın alacakları var. Bu 6, 7 ayın değil 11 yılın sorunu. Yani ayda bir maaş hak etmişim, yüzde 40’ını alabiliyorum, yüzde 60’ı öbür aya kalıyor. Sendikanın yapabileceği şey kısa vadede çözüm. Bu arkadaşların bir an önce evlerine ekmek götürmesi lazım. Kısa vadeli çözümleri daha istemiyoruz Bu sorunlara çözümü yetkililerden alamazsak iş akdimizi tek taraflı feshedeceğiz. Yasal yollara başvurarak alacaklarımızın peşine düşeceğiz. 12 yıldır biz bu mücadeleyi veriyoruz ve yetkililerden destek istiyoruz. Ancak bir türlü bu çözüme ulaşamıyoruz.”

Editör: TE Bilisim