Van Ermeni isyanının 109. Yıldönümünde dikkat edilmesi gerekenler Van Ermeni isyanının 109. Yıldönümünde dikkat edilmesi gerekenler
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Suriyelilerin gelmesi ile Mersin'de işsizliğin yüzde 20 arttığını belirtti. Mersin’deki küçük ve orta ölçekli firmaların Suriyeli mültecileri kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırdığına da değinen Kocamaz, yaşanan gelişmelerin kent için önemli bir sorun olduğunu kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Mersin’den Türkiye’ye Suriyeliler Sorunu’ konulu çalıştay Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Çalıştaya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Sosyal Suriye Topluluğu Başkanı Mohammed Zain, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. S. Ulaş Bayraktar, Çağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Eduardo Chemin, İltica ve Göç Araştırmaları Merkez Başkanı Metin Çorabatır, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğretim üyeleri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz burada yaptığı konuşmada Suriye’deki iç savaşın dünyanın en büyük insani dramlarından biri olduğunu vurguladı.
Suriye'deki iç savaşının ve kitlesel göç hareketinin başta Türkiye olmak üzere tüm bölge ülkelerinin iç siyasi, ekonomik ve sosyal dinamiklerini de etkisi altına aldığını anlatan Kocamaz, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin bir bölümünün kamplarda rahat koşullar altında yaşarken birçok Suriyeli vatandaşın ise kendi olanakları ile geçici işlerde çalışarak, sokaklarda dilenerek, çöp toplayarak ya da sosyal yardım alarak hayatlarını sürdürmeye çalıştığını kaydetti.

Türkiye’ye gelen Suriyeli göçmenlerin her geçen gün arttığının altını çizen Kocamaz, "Suriyeli göçmenlerle ilgili yapılan düzenlemelere ve gerçekleştirilen uygulamalara rağmen ülkemizin hala kapsamlı bir strateji belirleyememiş olması bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. İşte bu yüzden özellikle Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu kentlerde o yerin yerel yönetimlerine ve kenti oluşturan dinamiklerine önemli görevler düşmektedir.” diye konuştu.

Resmi rakamlara göre Mersin’de 132 bini aşkın Suriyeli mültecinin ikamet ettiğini vurgulayan Kocamaz, Mersin’de yaşayan Suriyelilerin bir bölümü küçük işletmeler açarken yüksek gelire sahip iş adamlarının da kente yerleşerek uluslararası bir limana sahip olunması nedeniyle ticaretle uğraştığını söyledi. Mersin’e Suriyeli vatandaşların gelmesiyle işsizlik oranının yüzde 20’lik bir artış gösterdiğini ve bunun yanı sıra Mersin’deki küçük ve orta ölçekli firmaların Suriyeli mültecileri kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırdığına da değinen Başkan Kocamaz, yaşanan bu gelişmelerin Mersin için önemli bir sorun teşkil ettiğini anlattı. Eğitim, sağlık, konut fiyatlarının artışı gibi birçok konuda Mersin’in tüm dinamikleriyle birlikte eksik noktaların tespit edilerek Suriyeli mülteciler ve Mersinli vatandaşlar için çözüm noktaları oluşturulması gerektiğini ifade eden Kocamaz, gerçekleştirilen çalıştayın Mersin’in birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşanan bir kent olması adına önemli bir adım olduğunu belirtti.

Kocamaz’ın açılış konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez ‘Mersin Halkının Suriyeli Sığınmacılar Algısı’ konulu sunumunu katılımcılarla paylaştı. Sunumun ardından ‘Doğu Akdeniz’de Suriyeli Diasporası Karşılaştırmalı ve Çok Disiplinli Çalışmalar’ konulu panel gerçekleştirildi. Çalıştayın öğle oturumunda ise Yerleşme ve Barınma, Güvenlik, Çalışma Koşulları, Kültürel Yapı, Sağlık ve Eğitim gibi başlıklar görüşülerek sonuç raporları sunuldu.

Editör: TE Bilisim