Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
 MHP Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Türkiye’nin nükleer enerji santralleri yerine dönüştürülebilir enerji kaynaklarından faydalanması gerektiğini söyledi. Halaçoğlu ayrıca toryum elementinin önemine dikkat çekti. 
"Nükleer enerji santrallerinden bir kaçış var" diyen Halaçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa’da özellikle de Almanya ve Fransa’da nükleer enerji santralleri yavaş yavaş kapatılmaya başlanmıştır. Uranyumdan elde edilen enerji yerine dönüştürülebilir enerjiler kullanılıyor. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi kullanıyorlar. Türkiye bu konularda şanslı bir ülkedir. Bu yöndeki üretim artırılmalıdır” dedi. 

TÜRKİYE TORYUM ZENGİNİ 

Dünyada yeni kullanılmaya başlayan toryum madeninden yeteri kadar faydalanmamız gerektiğini söyleyen Halaçoğlu, "Şu an Almanya ve Çin’de bunun santralleri kurulmuş ve çalışır vaziyettedir. Öyle ki sadece 30 metreküplük bir reaktör 3 bin megavat enerji üretebilmektedir. Türkiye bu madene sahip ikinci bir ülkedir. Bununla enerjide dışa bağımlılık sona erecektir” diye konuştu. 

Toryumun geçmişte çözümlenmesi zor bir element olduğu için bu konularda fazla itibar görmeyen bir maden olduğunu kaydeden Halaçoğlu, “Ancak şu sıralarda Hindistan 2020 yılına kadar enerjisini yüzde 30’unu bu madenden karşılamaya karar verdi. Bu yönde projeleri devam etmektedir” dedi.

BAĞIMLILIKTAN KURTULACAĞIZ

Yusuf Halaçoğlu şöyle devam etti: “Nitekim, Türkiye Enerji Vakfı’nın raporunda millî toryum teknolojisine sahip olunmasının rezerv açısından dünyada ikinci sırada bulunan Türkiye’ye dört büyük fırsat sunacağı, millî bir toryum teknolojisine sahip olunması sayesinde Türkiye’nin yakın gelecekte gerçek bir uluslararası enerji merkezine ve teknoloji ihraç ülkesine dönüşebileceği belirtilmektedir. Bununla enerjide dışa bağımlılık sona erecektir. Türkiye’de her şey, ısınma da dâhil ucuz enerjiyle sağlayabilecek bir pozisyona gelecektir.”

120 TRİLYON DOLARLIK BİR DEĞER



Türkiye’de toryumun tespit edilmiş şu anki miktarının 880 milyon ton olduğunu söyleyen Halaçoğlu, “1 ton toryum madeni 200 ton uranyuma karşılık gelmektedir. Türkiye'nin üzerinde oturduğu bu maden, işlenmemiş değer olarak şu an 120 trilyon dolar karşılığındadır. Ayrıca çevreye de zarar vermemektedir. Bütün bunlar ortada iken neden nükleer enerjiye meylediyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim