Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü
 YILLARCA Afrika'da görev yapıp çeşitli çalışmalar yürüten Araştırmacı Yazar Doç. Dr. Enver Arpa, kaleme aldığı 'Afrika Seyahatnamesi' isimli kitabının yayınlanması üzerine Afrika'da edindiği izlenimlerini Vahdet'e anlattı. 
SALDIRIYA DESTEK SİSİ’DEN...

Doç. Dr. Enver Arpa, Libya açıklarında inşaat malzemesi taşıyan Türk gemisine yapılan saldırı hakkında da "Bu saldırının, Mısır’daki darbeci Sisi yönetimi tarafından desteklenmekte olan Libya'nın Tobruk kentindeki muhalif General Hafter’e bağlı milislerce gerçekleştirildiğini, amacının Türkiye’ye mesaj vermek ve hakkında şüpheler oluşturmak olduğunu" söyledi. Arpa, Hafter’in Türkiye karşıtı söylemleriyle bilindiğini ve kendisine bağlı güçlerin etkin olduğu bölgelerde Türk firmalarına tehditler savurduğunu da ilave etti.

AMERİKA BÖLEREK GİRDİ 

Afrika'yı karış karış gezen ve bölge ülkelerinin nasıl bir dizayna tabi tutulduğunu ve etki altına alınmaya çalışıldığını yakından müşahede eden Arpa, "Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nin kıtaya yönelik yoğun faaliyetler içerisinde olduğunu görüyoruz. ABD, özellikle 2011 yılında Sudan'dan ayrılarak sahnedeki yerini alan Güney Sudan üzerinden Afrika'ya girmeye çalışmaktadır. Amerika’nın Güney Sudan'da, Kuzey Sudan'da ve pek çok Afrika ülkesinde önemli miktarda diplomatı bulunmaktadır" şeklinde konuştu. 

ÇİN, ÜS KURUYOR 

Doğu Afrika'da yer alan Cibuti ülkesinin stratejik öneme sahip olduğunu ve bundan dolayı da Çin'in söz konusu bölgede çeşitli girişimlerinin bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Enver Arpa, "Cibuti'de Babü’l-Mendeb Boğazı bulunmaktadır. Kızıldeniz'in bu noktası önemli, çünkü körfez ülkelerinde üretilmekte olan petrolün önemli bir bölümü bu körfez üzerinden sevk edilmektedir. Dünya ticaret sevkiyatının önemli lojistik merkezlerinden birisidir Cibuti. O yüzden ABD ve Fransa gibi büyük güçlerin Cibuti'de üsleri bulunmaktadır. Çin bundan dolayı orada üs kurmaya çalışıyor. Çin'in oraya üs açma çabası içerisinde olması bu çerçevede değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı. 

BİZİ SEVİYORLAR 

Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğunda halkın Türkiye'nin sömürgeci anlayışla faaliyet göstermediğini bildiğini ve bunu da insanların dile getirdiğini söyleyen Arpa, "Birkaç ülkede devlet başkanı düzeyinde bile 'Biz Türkiye'nin gizli bir ajandasının olmadığını biliyoruz. Türkiye gerçekten yardım etmeye geliyor ve biz Türkiye ile işbirliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" şeklinde güzel övgülerle karşılaştığını anlattı.  

TÜRKİYE’nin desteği 

Afrika'nın kalkınma çabalarına Türkiye'nin önemli oranda destek sağladığını dile getiren Arpa, şöyle konuştu: "Son yıllarda geliştirilen bu ilişkiler Türkiye’yi Kıta’da etkin hale getirmiştir. Uluslararası platformlarda yapılan oylamalarda Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğu Türkiye lehine oy kullanmaktadır. Bir önceki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimlerinde 49 Afrika ülkesi Türkiye’ye oy verdi. Bu da Türkiye'nin Afrika'da önemli bir güç haline geldiğinin göstergesidir."  

MÜSLÜMANLIK NÜFUS 

Bölgede devam eden misyonerlik faaliyetleri hakkında konuşan Arpa, "Maalesef sömürge dönemi  ve sonrasında sahra altı ülkelerinin büyük çoğunluğunda Müslümanlık geriletilmiş. Kimi ülkelerde Müslümanların oranı yüzde 2 ye kadar düşürülmüştür. Bazı ülkelerde yüzde 10, bazı ülkelerde yüzde 20, bazılarında ise yüzde 30'a kadar gerilemiştir. Sahra üstündeki ülkelerde ise halkın büyük çoğunluğu Müslüman. Kıta’da Misyonerlik faaliyetleri devam etmektedir. Misyoner teşkilatlar yardım vb. faaliyetlerle insanların gönlünü kazanarak onları Hristiyanlığa davet ediyorlar. Bu gidişle önümüzdeki yıllarda Hıristiyanların sayısı daha da artacaktır" açıklamalarında bulundu. 

Editör: TE Bilisim