Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde ‘Ekmek israfı ve Obezite’ konulu panel düzenlendi. Türkiye’de emek, su ve buğday harcanarak yapılan ekmeğin israf edilmesi ile her yıl 600 ila 700 bin ton buğdayın, günde 6 milyon adet ekmeğin israf edildiği belirtildi. Obezite ile mücadele konusunda ise medyada reklamı yapılan mucize diyetlere kesinlikle inanılmaması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda Türkiye’de erkeklerin yüzde 20’sinin, kadınların ise yüzde 40’nın obezite sorunu yaşadığı kaydedildi.


    Türkiye’nin ciddi anlamda obezite riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Çankaya, obezitenin sadece görüntüsel bir sorun olmadığını, iş gücünden faydalanma oranını yarı yarıya düşürdüğü için aynı zamanda stratejik bir sorun olduğunu vurguladı.

    Gıda Mühendisi Dilek Dündar Emir de Türkiye’de her yıl israf edilen ekmeğin toplam bedelinin ülkemizin un ihracından elde ettiği yıllık gelire eşit olduğunu vurguladı.

    ERKEKLERİN YÜZDE 20’Sİ, KADINLARIN YÜZDE 40’I OBEZİTE SORUNU YAŞIYOR

    Prof. Dr. Murat Ünalacak ise dünyadaki obez kişi sayısının gittikçe arttığını belirtti. Türkiye’de erkeklerin ortalama yüzde 20’sinin, kadınların ise ortalama yüzde 40’ının obezite sorunu yaşadığını kaydetti. Dünyada çocukluk çağı obezitesinin de 1970’li yıllara göre 10 kat arttığını dile getiren Ünalacak, çocuklukta alınan kiloların yetişkinlikte alınan kilolara göre çok daha zor verildiğini vurgulayarak, çocukların fazla kilo almasının önlenmesi gerektiğini söyledi.

    MEDYADA ÇIKAN MUCİZE DİYETLERDEN UZAK DURUN

    Obezitenin; kalp, tansiyon, şeker, kanser, felç, uyku apnesi, gut ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceğinin üzerinde duran Ünalacak, “Obezitenin tedavisinin diyet, egzersiz yapma, davranış değişikliği ve eğer ciddi sağlık riskleri varsa cerrahi yolla olur. Medyada reklamı yapılan mucize diyetlere kesinlikle inanılmamalı. Obeziteden korunmak için sebze, meyve, tahıllı ekmekler yenilmeli. Su, maden suyu ve ayran gibi içecekler tüketilmeli. Meşrubatlar ve alkol ile yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim