Sadettin Tantan’dan tarihi uyarı! Sadettin Tantan’dan tarihi uyarı!
 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Dünya Nüfus Günü” kapsamında birtakım verileri kamuoyu ile paylaştı. TÜİK’in paylaştığı verilere göre Türkiye’deki genç nüfusun işsizlik seviyesi her geçen gün artıyor.

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI %30′A DAYANDI


TÜİK’in verilerine göre, gençlerde eğitim düzeyi arttıkça işsizlik seviyesi de artıyor. 2013 yılında üniversite mezunu gençlerin işsizlik sayısı %29.3 olarak açıklandı. Lise mezunu gençlerde ise bu rakam %20.2′ye iniyor.
Yükseköğretim mezunu genç erkeklerin işsizlik oranı yüzde 23.4 iken. genç kadınlarda ise bu oranın yüzde 34.4 olduğu görüldü.
TÜİK VERİLERİ TARTIŞMA KONUSU


TÜİK’in açıkladığı rakamların zaman zaman gerçeği yansıtmadığı da son dönemlerde oldukça sık dile getirilen konulardan. Siyasi iktidarın olası eleştirilerin önüne geçebilmek için bu konuda talimat verdiği de iddia edilmişti.
TÜİK’in en iyi haliyle açıkladığı işsizlik verilerinin bu düzeyde olması ise Türkiye’deki işsizlik konusunda nasıl büyük bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor.

EĞİTİMLİ ÇALIŞANA İHTİYAÇ YOK


Üniversite mezunları arasında işsizliğin giderek artması ise Çin tipi büyüyen ekonomi modellerini anımsatıyor. Dünyanın adeta üretim merkezi haline gelen Çin’de çalışanların durumu uzaktan görüldüğü gibi değil. Son derece ağır çalışma koşulları ve mesai saatlerine rağmen verilen maaşların düşüklüğü dikkat çekiyor. Aynı zamanda ülkedeki lisans ve lisansüstü eğitim alanların zor şartlarda çalışması dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim