"Günaydın değerli ülküdaşlarım anayasa değişikliğinin 123. Ve 126. Maddeleri Erdoğan'a tek başina özerk bölge kurma imkani veriyor. Bahçeli'nin Erdoğan'a büyük yardimi bu. Sizden ricam biraz once facebooka yazdigim bu hususu bütün MHPlilerin öğrenmesini sağlayın"'
ÜMİT ÖZDAĞ MHP GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ

İşte o maddeler:

MADDE 14- 2709 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak” ibaresi “kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Üst düzey kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.”

BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...

MADDE 15- 2709 sayılı Kanunun 126 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.”

Bu iki maddede öncelikle net bir şekilde ülkenin ANCAK KANUNLA düzenlenecek idari yapısını, KARARNAME İLE DEĞİŞTİRME YETKİSİ Cumhurbaşkanına verilmiştir.

Öte yandan, 126. maddede "Merkezi İdare kapsamındaki" ibaresine rağmen kamu kurum ve kuruluşlarının yetkileri attırılabilmekte (özerk davranmaları sağlanmaktadır).

Eski Anayasamızdaki 123 ve 126. maddeler bir tehlikeye karşı konulmuş ve idari yapıyı değiştirmeyi imkansız hale getiren maddelerdi. Oysa yeni getirilen (ve maalesef Sayın Bahçeli'nin de uzlaştığı) maddeler. Tehlikeyi en yakınımıza getirmiştir.

ÜLKEMİZİN BEKASI AÇISINDAN

BU ÇOK TEHLİKELİDİR!


***

Ümit Özdağ'ın konu hakkındaki açıklamaları da şöyledir:

Daha birkaç yıl önce İmralı’da Öcalan ile ortak anayasa yazan AKP'nin, bugün üniter ve milli devleti kabul ediyor gibi görünüp yarın başkanlık sistemi kurulduktan sonra ilk iş olarak HDP ve PKK ile yeni bir müzakere süreci başlatmasını tahmin etmek zor değildir. İstiklal Harbi’mizin sonucunda kurulan Aziz Cumhuriyetimizi hiçbir zaman benimsemeyen, her fırsatta Türk Milleti’ne ve milli-üniter devlet anlayışına karşı olduğunu gösteren bir politik zihniyet, Türkiye’yi hızla federasyona ve bölünmeye sürükleyecektir.

Esasen bu doğrultuda adımların atılmasını sağlayan bir düzenleme Anayasa’nın 123. Maddesinin üçüncü ve 126. maddesinin ikinci fıkrasının yürürlükten kaldırılması ve eklenen yeni fıkra ile mümkün hale gelmiştir.

123. Madde devlet teşkilatının düzenlenmesini sağlayacak bir maddedir. Madde şöyledir: “İdare kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, ancak kanunla ve kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulur.” Bu maddenin 3. Fıkrasında yapılan değişiklikle şu hale gelmiştir. “İdare kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, kanunla veya cumhurbaşkanı kararnamesiyle kurulur. Üst düzey kamu görevlilerin atamalarına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.” Böylece Cumhurbaşkanı kararnameler ile devletin esas teşkilatını kurma yetkisine kavuşmuştur.

126. Maddenin eski hali ise şöyledir: “Kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyum sağlamak amacıyla, birden çok ili içine alan merkezi idare teşkilatı kurulabilir. Bu teşkilatın görev ve yetkileri kanunla düzenlenir.” Değişiklikle madde şu hale gelmiştir: “Kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyum sağlamak amacıyla, birden çok ili içine alan merkezi idare teşkilatı kurulabilir. Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev ve yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir." Bu değişikliğin amacı, TBMM’de herhangi bir tartışmaya izin vermeden devleti kurumsal yapısını bölgesel zeminde yeniden kurmak imkanı vermektir. Bu değişiklik Erdoğan’a örneğin Güneydoğu Anadolu’da 10 vilayeti içine alan bir özerk bölge oluşturma imkanı verir. Benzer bir değişikliğin bugün TBMM’den çıkma ihtimali ise yoktur. Aslında bu madde Erdoğan’a cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda devleti tekrar kurma imkanı vermektedir.



Editör: TE Bilisim