Otomobil

Bağ-Kur'luya müjde üstüne müjde

Binler Bağ-Kur'luyu yakından ilgilendiren ve kara kara düşündüren önemli 2 sorun çözüldü!. Birisi vergi borçlanması yapanları, diğeri de polis, asker gibi yıpranmalı görevlerden sonra Bağ-Kur kapsamında çalışanları ilgilendiriyor.

Bugün Gazetesi'nden Sadettin Orhan bu konuyu köşesine taşıdı. Bu kapsamda binlerce Bağ-Kur sigortalısını ilgilendiren iki ayrı sorun daha çözülmüş oldu. Birisi vergi borçlanması yapanları, diğeri de polis, asker gibi yıpranmalı görevlerden sonra Bağ-Kur kapsamında çalışanları ilgilendiriyor.

Vergi borçlanması yapanlara erken emeklilik Vergi mükellefi olduğu halde Bağ-Kur kaydı yapılmayan esnafa iki defa borçlanma hakkı verildi. Birincisi 4.10.2000, ikincisi de 1.10.2008 tarihinde verilen bu borçlanma imkânlarından binlerce vatandaş yararlandı. Fakat bu kişilerin emeklilik hesabı yapılırken, 1.10.1999'dan önce sigortalı olan kişiler sorun yaşıyorlardı.

Yaptıkları borçlanma hizmet süresine eklendiği halde kademeli geçişe göre yaş hesabında dikkate alınmıyordu. İşte SGK'nın son yaptığı düzenlemeyle sorun çözüldü ve böylece binlerce Bağ-Kur'lunun daha erken emekli olabilmesi sağlandı.

Yıpranmalar dikkate alınacak Kamuda polis, asker ya da fiili hizmet zammı kapsamındaki diğer görevlerde çalışan memurlar, çalıştıkları her yıl için ilave hizmet süresi kazanırlar. Bu süreler de emeklilik hesabında dikkate alınır. Ancak görevden ayrılıp da Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam ederlerse, daha önce kazandıkları yıpranma süreleri emeklilikte dikkate alınmıyordu.

SGK bu uygulamaya da son verdi ve 22 Haziran 2013 itibariyle emekli olacak Bağ-Kur'lularda, varsa kamudaki yıpranmalı çalışma süreleri de dikkate alınacak.

Örneğin sekiz yıl polis olarak görev yapan kişi daha sonra Bağ-Kur'lu olmuşsa, sekiz yıla ilave olarak iki yıllık yıpranma süresi de Bağ-Kur hizmetine eklenecek. Böylece 1.10.1999 tarihinden önce çalışma hayatına girenler daha erken emekli olabilecekler.