Otomobil

İşte uzaydan bakınca 3. köprü!

TÜBİTAK'ın, Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu olan RASAT'ın uzaydaki ikinci yılı şerefine yayınladığı görüntüler, İstanbul'da yapımına devam edilen 3. Köprü'nün bağlantı yollarını da net şekilde ortaya koydu.

RASAT görüntülerinde, kısa süre önce temeli atılan Yavuz Sultan Selim adın verilen 3. köprünün ayak inşaatı da açık biçimde görülüyor.Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da 3. köprünün inşaat çalışmalarında planlananın önünde olduklarını açıklamıştı.

TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretilen RASAT uydusu, geçtiğimiz hafta yörüngedeki ikinci yılını doldurdu. TÜBİTAK da uydunun ikinci yılı nedeniyle uzaydan çekilen Türkiye ve İstanbul haritalarını yayınladı.

Köprü güzergahı nedeniyle kesilen ağaçlar geçtiğimiz günlerde tartışma konusu olurken, yol ıslah çalışmaları kapsamında açılan alan da bu görüntülere yansıyor. 3. köprü kapsamında yapılacak çevre yolun 4 gidiş ve 4 geliş olarak 8 şerit olması planlanırken, bu da yolun uzaydan dahi görülecek kadar geniş olmasını açıklıyor. Haritada, İstanbul çevre yolu ve diğer köprüler de görülüyor.

RASAT, dünyadan 7,5 metre silah beyaz ve 15 metre renkli çözünürlükte fotoğraf alabilirken, gelen görüntülerde 3. köprüye yönelik detaylar dikkat çekti. Fotoğraflarda, 3. köprü projesi kapsamında yapılacak çevre yolları net şekilde görülüyor. 3. köprü projesinin devamı olarak 90 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu inşaa edilecek.

3. köprünün her iki yakada bulunan ayakları da hızla yükselmeye başlarken, RASAT görüntülerinden inşaatta gelinen aşama da dikkat çekiyor. Bu noktalara, 322 metre ile dünyanın en uzun kuleleri inşaa edilecek. 3. köprü, 8 şerit otoyol ve tren yolu olmak üzere 10 şerit olarak yapılacak. Bu nedenle köprünün ayakları için da oldukça görkemli bir inşaat sürüyor.

Haritada, İstanbul'da Yenikapı ve Maltepe semtlerine deniz dolgusu ile yapılan projeler de dikkat çekiyor. RASAT'tan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi çok sayıda bakanlık ve kurum yararlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarını, Tarım Bakanlığı, tarlaların hasat durumunu, Orman Bakanlığı da meteorojik gelişmeleri uydu verileri üzerinden takip ediyor.