KEFİR İLE SAĞLIĞINIZ KORUMA ALTINDA!

Gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların vücudumuza olumlu katkı sağladığı anlaşıldıktan sonra fermente gıdalara olan ilgi belirgin şekilde artmıştır. Kıvamı yoğurt ve ayran arasında olan kefir son dönemin en popüler içeceklerinden biridir. İçerdiği yoğun probiyotiklerin yanında besin yapıtaşları açısından da zengin olan kefir vücudumuza sağlık katmaktadır. Yoğurtla karşılaştırıldığında probiyotik oranı belirgin olarak yüksektir. Bir bardak (175 ml) kefirde yaklaşık 100 kalori mevcut olup, yüksek oranda besleyici özelliğe sahiptir. Yağ oranı belirgin olarak düşük (3-6 gr) olan bu besin; sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, B2 ve B12 vitamini açısından zengindir. Az miktarda A, C ve D vitamini de içerir. Ayrıca potasyum, bakır ve çinko da içermektedir. Kefirin vücut sağlığına başlıca katkıları şu şekildedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kefirde bulunan probiyotiklerin çeşitli mikropları etkisiz hale getirme özelliği vardır. Bu hastalıklara karşı direnci arttırır ve çabuk iyileşmeyi sağlar.
  • Detoks kaynağıdır. Kefir içerdiği yararlı maddeler ile hücrelerimizi tehdit eden zararlı maddelere karşı vücudu dirençli kılarak DNA yenilenmesini olumlu etkiler. Vücudu çabuk yaşlanmaya karşı korur.
  • Düzenli kefir tüketimi ile kanser sıklığı azalır. Özellikle meme kanseri gelişiminin daha az olduğu gözlenmiştir.
  • Kalsiyum açısından zengin olan kefir, kemik yapısını güçlendirir ve kadınlarda erken dönemde gelişen kemik erimesi olasılığını azaltır.
  • Kefir tüketimi ile bağırsak hareketleri ve sindirim kolaylaşır. Hazımsızlık azalır. Tembel bağırsak ve iltihabi bağırsak hastalığında iyileşme gözlenir.
  • Kefirdeki faydalı canlılar süt şekeri olan laktozu parçalayarak, içecekteki düzeyini azaltırlar. Özellikle süt şekeri intoleransı olan kişiler kefiri daha rahat tüketebilirler.
  • Kefir içenlerde alerjik yapıda düzelme ve astım sıklığında azalma gözlenmiştir.
  • Yağ içeriği düşük olan kefirin kolesterol dengesini olumlu etkilediği tespit edilmiştir.
  • Kefirin iltihap baskılayıcı, kolesterol düşürücü ve antioksidan etkilerinin bir araya gelmesiyle kalp ve damarlarda gelişen damar sertliği vakalarında ve kalp krizi riskinde azalma izlenmiştir.

Hazırlanması son derece kolay olan kefire ek taze mevsim meyveleri eklenerek besleyici değeri daha da arttırılabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında önerilen günlük tüketim miktarı yarım litre (500-600 ml) civarındadır.

Hayata  sağlıkla  tutunun …