İktidarı ’400 milletvekili alacak kaplan gücünde’, toplumu da ’Erdoğan’ı başkan yapıp, “Eski Türkiye”den resmen de kurtulmak için şafak sayar halde’ göstermeye meyilli kimi anket şirketi sahipleri, Gezici Araştırma’nın, AKP’nin yüzde 40’ın altına düştüğü  “bilimsel tespitini”  yayınladığı gün “mali operasyon” a uğramasının  “olağan”, “rutin”  bir  “işlem” olduğunu söylüyorlar.

Velev ki öyle...

Sanırım basına yansımadı ama Murat Gezici’nin, AKP’nin durdurulamaz eriyişinin işaret fişeği olan bir önceki anketini yayınladığı gün, kapısının önünde saldırıya uğramasına, fiziksel şiddete maruz kalmasına ne diyeceksiniz; bu da iktidarın “olağan/rutin işlemi” mi?

Tamam, haklısınız sustum. “Güvenlik” paketini bile milli iradeye vekalet edenleri döve döve çıkarırlarken bu da soru mu yani!

***
Şu ayrımı yapmak lazım;

AKP’nin öfkesi “yüzde 40’ın altında gösterilmiş olması”na değil, gerçekten de  “yüzde 40’ın altına düşmüş olması” na. Mevzu sadece bir “algı yönetimi savaşı” ndan ibaret olsaydı, neredeyse bir  “medya tekeli” haline gelen ve  “psikolojik operasyonun” kitabını yazan iktidar böyle paniklemezdi.

Sadece “yüzde 40’ın altında” tespitiyle sınırlı değil Gezici’nin AKP’ye kötü haberleri;

Evet  “kararsızlar masa başında-istatistiki dağıtıldığında” ; AKP yüzde 39.1, CHP yüzde 28.7, MHP yüzde 18.1 çıkıyor ama araştırmayı derinleştirip kararsız seçmenin dağılımı, kararsız seçmene  “tercihi”  sorularak yapıldığında tamamen değişiyor işin rengi:

AKP: 35.2, CHP: 29.1, MHP: 20.5...

AKP’nin seçim sürecinde yüzde 35’in de altına düşme ihtimalini oldukça yüksek gören Murat Gezici şöyle anlatıyor  “kararsız etkisi”ni:
 “İstatistiksel olarak kararsızlar partilerin aldığı oy oranlarına göre ağırlığınca dağıtılıyor. Ancak kararsızlara da ayrıca ’Oy vermek zorunda kalsanız hangi parti tercihiniz olur?’diye sorduğunuzda, kararsız seçmenin hangi partiye yakın olduğu verisine ulaşıyorsunuz. Biz de sadece kararsız seçmenlere sorduk. Yüzde 19.7’lik bir orana ulaşan kararsızlar arasında AKP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 15, CHP diyenler yüzde 30, HDP diyenler yüzde 5.8, SP yüzde 12. Kararsız seçmenin birinci tercihi yüzde 34 ile MHP! Aynı zamanda 2011 seçim sonuçlarıyla kıyasladığımızda AKP’den kopan oyların %60’ı MHP’ye gidiyor...”
Kriz yaratan araştırmaya göre toplumun yüzde 76.8’i  “Başkanlık Sistemi” ne karşı, yüzde 62.8’i Erdoğan’ın tarafsız olacağına inanmıyor, yüzde 84.3’ü ülke sınırlarının güvende olduğuna inanmıyor, yüzde 76.1’i İmralı görüşmelerini onaylamıyor, yüzde 84.2’si PKK’nın silah bırakacağına inanmıyor, yüzde 70.2’si adil yargılanacağına inanmıyor, yüzde 68.9’u Erdoğan’ın daha da otoriterleştiğini düşünüyor...
Ve anketin belki de en çarpıcı sonuçları:
Halkın yüzde 67.3’ü geçim sıkıntısı yaşarken, yüzde 48.6’sı da  “geçinemiyorum”  diyor. Resmi rakamların yüzde 10’un altında gösterdiği işsizlik oranı ise gerçekte yüzde 21.2!
Anladınız mı AKP’nin neden  “her türlü infiale, sosyal patlamaya, protestoya karşı acil güvenlik paketi” ne sığındığını!