Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
İzmir'de görülen, tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge ele geçirme davasında mahkeme heyeti, hazır olan tanıklar dinlendikten sonra dosyanın mütalaa için savcıya tevdi edilmesine oybirliğiyle karar verdi.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanıklı askeri bilgi ve belge temin etme davasına devam edildi. Sanık avukatları, Yaşar Üniversitesi ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde görevli akademisyenlerce, davanın soruşturmasında ele geçirilen dijital verilerin büyük çoğunluğuyla ilgili, "Delil niteliği yoktur" şeklindeki bilirkişi raporunu gerekçe göstererek, mahkeme heyetinin dosyayı savcıya vererek mütalaaya geçilmesini talep etti. Sanık avukatlarından Murat Ergün, "Delil, kanuna aykırı elde edilmişse reddedilir. Bilirkişi raporu, sanıkların tamamını suçlayan sözde örgütün varlığının delili dijital verilerle ilgilidir. Bu dosyada Pandora veritabanı olmasaydı, herhangi bir sanık olur muydu? Pandora veritabanından suçlanmayan tek bir sanık var mıdır? Dijitaller olmasa bu dava olur muydu? Hayır olmazdı. Başka herhangi bir delil var mı? Hiçbir delil yok. Olmayan bir delil üzerinden bu mahkeme, yargılamayı nasıl devam ettirecek? Bu dava bitmiştir. Bundan sonra yapılacak şey, sahteciliği ortaya koymaktır. Mahkeme, hukuka uygun delil olmadığı açıkça ortaya çıktığı şu an itibariyle sanıkların tamamının beraatine karar verip İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na, bu iftirayı atan ve tertibi yapan suç çetesi hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır." dedi.

Av. Aykanat Kaçmaz da dört yıldır söylediklerinin bilirkişi raporuyla tescillendiğini belirterek, davanın bir an önce bitirilmesini gerektiğini söyledi.

AV. GÜLEŞEN: SAVCI VE TUTUKLAMA KARARI VEREN HAKİM İÇİN HSYK'DA DURUŞMA YAPILACAK

Sanık avukatlarından Nevzat Güleşen, savcılığın suç duyurusunda bulunmasına bile gerek olmadığını, resen soruşturma başlattığını söyledi. Davanın iddianamesini yazan savcı ve müvekkilleriyle ilgili tutuklama kararı veren hakimle ilgili bu hafta HSYK'da duruşma yapılacağını belirten Av. Güleşen, "Salı günü, bunların açığa alındığı haberini alabiliriz. Bu dava savcısıyla da çökmüştür, onların emriyle işlem yapan polislerin tutuklanmasıyla da çökmüştür. Bu davada çok fazla konuşulacak bir şey kalmamıştır. Niye beraat talep ediyoruz? Müvekkillerimiz çok mağdur olmuştur. Yargılandıkları için yurtdışı görevine gönderilmiyorlar. Bu davada yargılanan donanma komutanı bile zamanında terfi edemedi. Artık bu mağduriyete son vermenizi ve dosyayı bir an önce savcılığa, esas hakkında mütalaa vermesi için tevdi etmenizi talep ediliyorum." dedi.

Davanın bir numaralı sanığı Bilgin Özkaynak'ın avukatı Muzaffer Sevgi Sakarya da başından beri, davanın en önemli delili olan "Pandora" veritabanının müvekkiliyle ilgisi olmadığını söylediğini belirtti. Ortaya çıkan durum itibariyle delil niteliği verilmeye çalışılmış evraklar olduğunu söyleyen Av. Sakarya, "Delil olamayacağını söyledik ve o noktaya geldik. Yargılamanın makul sürede yapılmasını, bilirkişi raporuyla birlikte dolmuş olarak kabul ediyorum. Bu aşamadan sonra yargılamanın devam etmesi, makul sürenin aşılması anlamına gelecektir. Hukuka aykırı deliller dayanak kabul edilemez ve dosyadan çıkarılmasını talep ediyorum." diyerek, davanın gelinen aşamasında dosyanın, mütalaa için savcılığa tevdi edilip beraat kararı verilmesini talep etti.

Av. Tuba Kaplan da hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkarılmasını istedi.

Mütalaasını açıklayan Duruşma Savcısı Ali Ertan ise sanık avukatları her ne kadar mütalaa talep etse de mahkeme istediğinde mütalaa vereceğini, hazır olan tanıkların dinlenmesini, diğerlerinden vazgeçilmesinie talep etti.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, hazır tanıklar dinlendikten sonra dosyanın mütalaa için savcıya tevdi edilmesine oybirliğiyle karar verdiklerini açıkladı.

Duruşmaya, tanıkları dinlemek üzere saat 13.30'a kadar ara verildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme ve bulundurma suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker ve 79'u tutuklu 357 sanık hakkında Savcı Zafer Kılınç tarafından iddianame hazırlanmış, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti. Suç örgütünden ele geçirildiği iddia edilen belgelerde bürokrat, devlet adamı, asker ve MİT mensubu yüzlerce kişiye ait fişleme bilgileri bulunmuştu. TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 Nisan ayında görülmeye başlanan, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden davada, yargılama sonucunda tutuklu sanıkların tamamı tahliye edilmişti.

Editör: TE Bilisim